REKLAM
REKLAM
Yolculuk Sırasında Çocuk Yolcuların Güvenliğine Dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Besafe Türkiye Sorumlusu Dr. Kasım Yiğit, çocuk oto koltuklarının sürüş yönünün tersine kullanılmasının güvenliği 5 kat daha artırdığını söyledi.
REKLAM
Yolculuk Sırasında Çocuk Yolcuların Güvenliğine Dikkat
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (BM-AEK) resmi olarak kabul ettiği UN R129 (i-Size) yönetmelik çerçevesinde, Avrupa’da araçlarda çocuk oto koltuğu kullanımının zorunlu hale getirildiği belirtildi. Yolculuk sırasında gerçekleşebilecek olası kazalara karşı çocukların zarar görmemesi ve daha güvenli seyahat için oto koltuklarının sürüş yönünün tersine kullanılması gerektiğinin önemine değinildi.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR
Türkiye’de boyu 135 santimetre ve ağırlığı 36 kilogramın altındaki çocuklarla yapılacak seyahatlerde oto koltuğu kullanılmasının zorunlu olduğunu belirten Besafe Türkiye Sorumlusu Dr.Kasım Yiğit, ülkemizde de bu uygulamaya önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Araç içerisinde seyahat sırasında çocukların yüzde 70’i yanlış ve eksik güvenlik ürünleri kullanımından dolayı zarar gördüğünü söyleyen Dr. Kasım Yiğit, Tatil Yolculuğu Yaparken Çocuk Güvenliğine Dikkat edilmesi gerektiğini belirterek seyahatlerde dikkat edilmedi gereken unsurları şöyle sıraladı:
REKLAM
- En güvenli yer her zaman arka koltuktur. Çocuklar 12 yaşına kadar mutlaka arka koltukta oturmalı.
- Ebeveynler, çocuklarının oturma yüksekliği 74 cm, boyu yaklaşık 145 cm, vücut ağırlığı 36 kg oluncaya kadar çocuk oto koltukları kullanmalı.
- Yapılan araştırmalara göre, 0-4 yaş arası çocukların arka yönelimli (sürüş yönünün tersine) koltuk kullanmaları daha güvenlidir. Yolculuk sırasındaki olası kaza risklerine karşı; çocuk oto koltuklarının sürüş yönünün tersine kullanılması, güvenliği 5 kat daha artırıyor.
- Sürüş yönünde kullanılan oto koltuklar çocukların boynuna ortalama 180-300 kg yük binerken arka yönelimli koltukta 40-60 kg yük biniyor.
- 5 noktalı emniyet kemeri kullanımı ve kemerin dokuma ve vinilden olması çok önemli bir nokta. Bu maddelerden yapılan emniyet kemerleri, kaza anında basınca karşı daha dayanıklı oluyor.
- Türkiye’deki kazaların yüzde 20’sinin yan taraftan geldiği hesaba katıldığında yan korumaların; yandan bakıldığında, çocuğunuzun yüzünün dörtte üçünü kapatması gerekiyor. Çocuğun başı koltuk seviyesinin üzerine çıkmamalı!
- Diyelim ki bir kaza oldu. Kaza sonrası oto koltuğunun aldığı hasarın; hafif, orta, şiddetli olarak ele alırsak: orta ya da şiddetli hasarlı koltuk tekrar kullanılması doğru değildir. Sadece minör kazalarda çıkan koltuk kullanılmalıdır! Minör kaza nasıl anlaşılır;
* Araç çalıştırılabilir ve kullanılabilir olmalı,
REKLAM
* En yakın otomobil kapısı hasar görmemiş olmalı,
* Hiçbir yolcu yaralanmamış olmalı,
* Oto hava yastığı açılmamış olmalı,
* Koltukta gözle görülür bir hasar olmamalıdır.
- Oto koltuğu seçerken ilk bakılması gereken husus ne kadar güvenli olduğu ve bu güvenliğini uluslararası bağımsız testler ile kanıtlamış olması. Koltuk, dünyaca kabul görmüş ADAC, Stiftung Warentest, Swedish Plus Test, TCS (The Touring Club Switzerland) testlerinden geçmiş mi, ECE R44 04 veya iSize standardını sağlıyor mu sormak gerekir.
- Kullanılan hammaddeler ise herhangi bir kaza anında basınca karşı esneyebilen, sert bir plastik olan “polipropilen” olmalı
- Kullanılan oto koltuğunda üretim sırasında alev almayan kumaşlar kullanılmış mı, iç kaplama ve kumaş terletmeyecek bir malzemeden mi yapılmış, ekstra hava sirkülasyon sistemi var mı çocuğun terlememesi adına önemli bir husus.