casino siteleri
DOLAR

34,6033$% 0.17

EURO

36,3626% 0.98

STERLİN

43,5492£% 0.49

GRAM ALTIN

2.931,53%-2,45

ONS

2.633,02%-2,69

BİST100

9.665,80%1,21

BİTCOİN

3292787฿%-1.58755

a
REKLAM
REKLAM
REKLAM

Yağmurlu Havalarda Trafik Neden Olur?

Yağmurlu Havalarda Trafik Neden Olur?
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM

Normal havalara kıyasla yüzde 25 daha fazla trafik kazasının olmasına sebebiyet veren Yağmurlu Havalarda Trafik Neden Olur?

REKLAM

Yağmurlu Havalarda Trafik Neden Olur?

En sık gerçekleşen hava olaylarından biri olan yağmur, sürüş güvenliğini tehlikeye atarken, trafik kazalarının olma olasılığını artırır. Çünkü henüz yol çok ıslak değilken daha ilk damlalarla birleşen yağ ve toz karışımı asfaltı kayganlaştırır, tutunması güç ve çok tehlikeli bir yüzeye dönüştürür. Yağmurlu havalarda trafik sıkışması olayının ilk nedeni de burada ortaya çıkıyor.

Islaklık nedeniyle  hızını düşürme ihtiyacı hisseden otomobil sürücüler normalden daha yavaş giderek yağmurlu havalarda trafik sıkışmasına sebep oluyor. Yağan yağmurla birlikte öndeki araçtan sıçrayan sular nedeniyle görüş mesafesinin azalması da sürücünün trafikte daha yavaş ve temkinli sürüş yapmasına sebep oluyor.

Uzayan fren mesafesi ve bu yüzden öndeki araca çarpma endişesi, yollardaki çukurları ve kasisleri görememe gibi unsurlar yüzünden sürücüler risk almak istemiyor ve normalden daha yavaş giderek trafik sıkışıklığı yaşanmasına sebep oluyor.

REKLAM

Yağmurlu havada ıslanmak istemeyen, toplu taşıma sıkıntısı yaşamak istemeyenler de kendi aracı ile trafiğe çıkıyor. Öyle ki yağmurlu bir günde,normal bir güne oranla yüzde 157 oranında daha fazla araç yola çıkıyor. Bu da yağmurlu havalarda trafik sıkışması olayının üçüncü nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

REKLAM

Yağmurlu Havalarda Güvenle Otomobil Sürmek için 10 Öneri

yagmur trafik

1. Diğer araçlarla olan güvenlik mesafesini arttırmak: Islak bir yol üzerinde, arabanın tehlikesiz bir şekilde bulunması için daha fazla mesafeye ihtiyacı vardır. Yağmur yağdığında, tavsiye edilen şey, güvenlik mesafesini iki katına çıkarmaktır.

2. Hızı düşürmek: Yağmur belirgin biçimde görüşü kötüleştirir ve kullanılan şeridin şartları sürücünün hızını düşürmesini kaçınılmaz hale getirir.

3. Fren yapmaktan kaçınmak: Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelir, bu nedenle sürücüler fren yapmaktan kaçınmalıdır. En güvenli olan şey araba tamamen durana kadar kademeli bir şekilde hızı azaltmaktır.

4. Suda kayma etkisi karşısında güvenli bir şekilde tepki vermek: Ünlü suda kayma olayı, bir su birikintisi veya su havuzundan geçerken oluşur. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyetini kaybetmesinin sonucu olarak lastik yol ile irtibatını kaybederek bu suyu tasfiye edemez. Hızı azaltmak, asla fren yapmamak ve direksiyonu sağlam bir şekilde tutmak, bu suda kayma etkisinin üstesinden gelme yollarıdır.

5. Sakin ve yumuşak bir sürüş: Direksiyonda sertlik ve sinir, ıslak bir yolda çok tehlikelidir. Frenlerin yanı sıra keskin hız ve sürüş değişikliklerinden de kaçınmak en iyisidir.

6. Camları temiz ve buğusuz tutmak: Arabanın camları yağmur damlalarıyla bulanıklaşır ve buğulanınca neredeyse mat hale gelir. Buğulanmayı önlemek ve camları sisten arındırmak için silecekleri uygun bir hızla çalıştırmak ve var olan havalandırma sistemlerini – klima veya havalandırma – devreye sokmak esastır.

7. Kısa farları etkinleştirmek: Yağmurda hem görmek hem de diğer araçlar tarafından görülmek için kısa farlar sürekli yanık bir halde araba sürmek çok önemlidir.

8. Yoldaki beyaz çizgilerin ve işaretlerin üzerinde gitmekten kaçınmak: Nemle beraber, kara yollarının sınırlarını belirlemek veya yaya geçitlerini işaretlemek için kullanılan beyaz boyamalar üzerinde seyrederken aracın yola tutunma gücünü kaybeder.

9. Önceki aracın izini takip etmek: Lastikler geçerken yolu kurutur. Sürücü önde giden aracı takip ederse yolun en kuru tarafında araba sürülmesi garantilenmiş olur.

10. Lastikleri, frenleri ve amortisörleri en iyi durumda muhafaza edin: Bu üç unsur, yağmurlu havalarda trafik sıkışması durumunda sürüşün çok daha emin ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi imkanı sağlar.

Suda kızaklama (Aquaplaning)

aquaplaning

Suda kızaklama (Aquaplaning), yoldaki su tabakası nedeniyle bir aracın lastiklerinin yol yüzeyiyle temasını kaybettiği zaman meydana gelen bir olgudur. Bu, yol yüzeyinde şiddetli yağmur, durgun su veya sulu kar olduğunda meydana gelebilir.

Bir aracın lastikleri, lastiklerin diş derinliğinden daha derin bir su tabakasıyla karşılaştığında, lastiklerin önündeki su basıncı, suyu altlarına iterek lastik ile yol yüzeyi arasında ince bir su tabakası oluşturur. Bu su tabakası yağmurlu havalarda trafik esnasında lastiğin yol tutuşunu azaltır ve aracın kaymasına veya kontrolünü kaybetmesine neden olabilir.

Suda kızaklamayı (Aquaplaning) önlemek için ıslak zeminde hızınızı düşürmeniz, lastiklerinizin uygun şekilde şişirilmiş ve yeterli diş derinliğine sahip olduğundan emin olmanız ve ani manevralardan veya sert frenlerden kaçınmanız önemlidir. Kendinizi suda kızaklarken bulursanız, aracın kontrolünü yeniden kazanana kadar sakin kalmanız, gaz pedalını yavaşça bırakmanız ve ani direksiyon veya fren hareketlerinden kaçınmanız önemlidir.

 

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Isuzu D-Max 2023 Makyajlandı