REKLAM
REKLAM
Güvenli bir yolculuk için Uzun Yol Seyahatlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler kazaların önüne geçilmesinde büyük öneme sahip.
REKLAM
Uzun Yol Seyahatlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Otomobilinize binmeden önce çevresini dolaşıp sürüş güvenliğinizi etkileyebilecek olumsuz bir durum olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu sayede aracın genel durumunu gözlemlemiş olursunuz.
- Lastikte bir hasar olması yol güvenliğini tehdit eden bir etmendir. Uzun yola çıkmadan önce lastiğinizin genel durumunu kontrol ettiriniz. Güvenli bir seyahat için, yola çıkmadan önce araç lastiklerinin mutlaka kontrol edilmesi; dişleri 4 mm’nin altındaki lastiklerle kesinlikle yola çıkılmaması gerekiyor.
- Sürüş güvenliğini artırmak için Uzun Yol Seyahatlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunda bir diğer nokta ise araca takılan tüm lastiklerin aynı desene sahip olması. Ulaşamama ya da ekonomik nedenlerden dolayı araca aynı lastik takılamıyorsa, aynı markanın aynı aks üzerinde aynı desen yapılarına sahip lastiklerin kullanılmasına dikkat edin. Aracınızın lastik yapıları aynı olmadığı takdirde lastik aşınma oranı artar ve ani fren durumlarında aracınız savrulabilir.
- Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun. Belirlenen basınçta şişirilmemiş lastiklerin yakıt tüketimini artırabileceğini unutmayın. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmış lastikler ısınır ve lastiğin içerisindeki hava basıncı yükselir. Bu durum sürücüyü yanıltabilir. Yola çıkmadan güneş faktörünü dikkate almayı unutmayın. Ayrıca lastiklerinize rot ve balans ayarı yaptırın ve stepne kontrolünü de ihmal etmeyin.
REKLAM
SIVILARI İHMAL ETMEYİN
REKLAM
- Sık sık unutulsa da aracınızdaki tüm sıvıları takviye etmek Uzun Yol Seyahatlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunda çok önemlidir. Yağınızı düzenli olarak kontrol edin, yeterli ön cam yıkama sıvısı bulunduğundan emin olun ve fren sıvısı veya soğutucuyu unutmayın. Ayrıca Far ayarlarını ve aydınlatma sistemini kontrol ettirin, yanmayan sinyal gibi bir sıkıntının önüne geçin.
- Yaz sıcaklarına maruz kalmamak için klima gazının dolu olduğundan emin olun ve polen filtresini değiştirin veya temizliğine dikkat edin.
- Akünüz yaz aylarında daha fazla çalışır, dolayısıyla birkaç yıldır kullanıyorsanız bir uzmana kontrol ettirmeyi düşünebilirsiniz.
DİNLENME ÇOK ÖNEMLİ
- Yola mutlaka dinlenmiş olarak çıkın. Uykunuzu iyi almış olun. Gündüz yolculuklarını tercih edin. Ulaşacağınız nokta için kendinize zaman baskısı yapmayın, mola vermekten çekinmeyin. Uzun saatler araç kullanmak trafikte konsantrasyon sorunlarına yol açabileceğinden 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verin. 8 saatten fazla sürecek yolculuklarda yedek sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanın.
- Emniyet kemerini hem şehir içi trafiğinde ve hem de uzun yolculuklarda, araç içindeki tüm yolcularca mutlaka takılması gerekiyor. Seyahate başlamadan önce emniyet kemerleri ve tertibatını elle teker teker kontrol edin, sağlam ve çalışır durumda olduklarından emin olun.
- Yola çıkmadan önce fiziksel olarak rahat olmak gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle de sürüş esnasında rahatsızlık yaratmayacak giysi ve ayakkabılar tercih edilmelidir.
Araç İçindeki Davranışlarınıza Dikkat Edin
- Güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için mümkün olduğunca yüksek sesle müzik dinlemekten kaçının.
- Telefon kullanan bir sürücü kullanmayanlara göre kaza risklerine 4 kat daha fazla açık. Sürüş esnasında cep telefonlarınızı ‘handsfree’ özelliğinde dahi kullanmayın; elleriniz serbest olsa bile aklınız telefondayken aracınıza tam olarak hakim olamazsınız.
- Araç içinde kapalı alanda uzun zaman geçirileceği için aracın iç temizliğinin iyice yapılması, yolculuk edenler ve özellikle çocuklar için büyük önem taşıyor.
- Küçük yaştaki çocuklarınızın çocuk koltuğunda yanında refakat eden bir yetişkinle birlikte yolculuk etmesi, çocuk ve gençlerin yol emniyeti hakkında bilgilendirilmesi önem taşıyor. Onların ani hareketlerinin sizin fren vb. manevra kabiliyetinizi doğrudan etkileyebileceğini unutmayın.
Belge Tarihlerini Kontrol Edin
- Araç muayenesi ile Zorunlu Trafik Sigortası tarihini mutlaka kontrol edin. Eğer tarihleri geçmişse mutlaka yaptırın. Bütçeniz elverdiği ölçüde kasko yaptırmanız da çok önemli.
- Araçta mutlaka bulundurmanız gereken bazı ekipmanlar var. Bunlar; ilk yardım çantası, sağlam bir yedek lastik, takım ve avadanlıklar (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon, tornavida ve pense), çekme halatı ve takozlar, reflektörler ve fosforlu yelekler, taşınabilir-çok amaçlı elektrikli çakmak pompası ve takviye kablosu. Bunları seyahatiniz boyunca mutlaka yanınızda bulundurun.
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto