DOLAR

35,6878$% 0.13

EURO

37,4911% 0.7

STERLİN

44,5888£% 1.05

GRAM ALTIN

3.178,67%0,76

ONS

2.770,79%0,63

BİST100

10.104,85%-0,08

BİTCOİN

3741238฿%0.59343

a
  • Vidyoto
  • HABER
  • TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular
0

BEĞENDİM

 

Muayene tarihi gelen araç sahipleri için TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

 

Araç muayenesinin trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belirten TÜVTÜRK, sürücüler ve kamuoyunu bilgilendirerek, muayene sürecinin hem daha hızlı ve daha kolay tamamlanmasını hem de trafik güvenliğinin artırılmasını amaçlıyor. Bu amaçla, TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular hakkında detayları paylaştı.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Nedir?

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular listesinin ilk sırasında randevu konusu geliyor. Muayene zamanı gelen araç sahipleri, TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden, belirledikleri gün ve saat için randevu alabiliyor. Randevular, www.tuvturk.com.tr internet sitesinden, 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden ve istasyonda yer alan kiosklardan ücretsiz olarak alınabiliyor.

 

Büyükşehir merkezlerinde zaman planınızı iyi yapın

 

TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saati, muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin başlayacağı saati belirtiyor. Araç muayene işlemleri, kabul işlemlerini takiben, ortalama 1 saat sürüyor. İstasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, özellikle büyükşehirlerde yer alan istasyonlarda ortalama 2 saatlik bir zaman ayırmak ve zaman planlamasını buna göre yapmak gerekiyor.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Öncesi Borçlar

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular konusunda borçlar da önemli bir yere sahip. Yasalarla belirlenen kurallar nedeniyle randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılıyor; trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi, köprü ve otoyol borçları sorgulanıyor. Bu nedenle, otomobil ve ya ticari araç sahiplerinin randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemelerini yapmaları gerekiyor. Araç sahipleri ilgili borçlarını www.gib.gov.tr sitesinden sorgulayabilir ve borçları varsa ödemelerini gerçekleştirebilir.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Öncesi Egzoz Emisyon Ölçümü

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular konusunda egzoz da çok önemli. Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendiriliyor. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda veriliyor.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Öncesi Belgeleri Hazırlayın

 

Muayene hizmeti için istasyonlara gelirken, araç ruhsatı, kimlik ve diğer zorunlu belgelerin asıllarının mutlaka getirilmesi gerekiyor. Araç LPG/CNG’li ise ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ da gerekiyor. Ancak bu belgenin olmaması ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendiriliyor. İstasyona gelindiğinde aracın KM bilgisi sıra numarası alınırken girilmesi gerekiyor.

 

Araç size ait değilse, gerekli ek belgeleri mutlaka beraberinizde getirin

 

Getireceğiniz araç size ait değil ise, vekalet durumunu gösterir belgeleri mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr’den bilgi alabilirsiniz.

 

Tadilat muayenesi için geliyorsanız, ilgili belgelerinizi mutlaka yanınızda bulundurun

 

Araçta bir tadilat yapılmış ise, ‘Tadilat Muayenesi’ne başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ ve ‘Montaj Tespit Raporu’ (LPG/CNG takılarak tadilat projeleri ile istasyona başvuranlar için gereklidir), yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplarıyla Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesinin olması gerekiyor.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi İçin Geç Kalmayın

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca, muayene süreci geçen araçlardan, her ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil ediliyor. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde oluyor. 1 günlük veya 20 günlük gecikmeler de bir ay olarak değerlendiriliyor.

 

Muayeneye gelmeden önce gerekli ekipmanları mutlaka kontrol edin

 

Araç muayene sırasında, traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı (aracın cins ve kullanım amacına göre adet ve miktarı değişebiliyor) ve stepne bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor, bunların eksikliği hafif kusur olarak değerlendiriliyor. Patlamayan lastik veya lastik tamir takımı bulunan araçlar gibi orjinalinde stepne bulunmayan araçlarda stepne bulundurulması gerekmiyor. Motosiklet sahiplerinin muayeneye gelirken E Onaylı, vizörlü kasklarını da (veya vizörsüz kask ise sürüş gözlüğü ve kask) getirmeleri zorunludur.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Öncesi Araç Sahiplerinin Yapabileceği 10 Basit Kontrol

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular listesinde araç sahiplerinin de muayene öncesi yapabilecekleri basit kontroller de sıralanıyor.

 

1. Aydınlatma sistemleri

 

Aracın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller, iç aydınlatma ve geri vites lambalarının çalışır durumda ve hasarsız olması gerekmektedir.

 

2. Plaka kontrolü

 

Yetkili kurum tarafından basıldığı tarih itibari ile gerekli şartları sağlayan plakaların tamamı kusursuzdur. Mühürlü hologramı olsa bile yetkili kurum tarafından basıldıktan sonra, harflerin ve karakterlerin boya, kabartma vb. yollarla değiştirilmesi, plakanın folyo veya camla kapatılması, plakadaki karakterlerin okunmasını engelleyen vida, boya, çivi gibi her türlü izinsiz müdahale ağır kusur olarak değerlendirilir ve aracınızın muayenesi onaylanmaz.

 

3. Ön cam

 

Ön camda görüşü engelleyen aşırı çatlak, kırık olmamasına dikkat edin. Ayrıca aracınızın ön ve arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları da eksiksiz ve hasarsız olmalıdır.

 

4. Emniyet kemerleri

 

Tüm emniyet kemerlerinin, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir.

 

5. Lastikler

 

Aracınızın lastiklerinde yarık, yırtık ve/veya kesik olmamalıdır. Lastik diş deriliği binek araçlarda 1,6 mm’den az olmamalıdır.

 

6. LPG, CNG veya LNG Kontrolü

 

Aracınıza LPG, CNG veya LNG monte ettirdiyseniz, mutlaka tadilat muayenesi ile ruhsata işlenmiş olmalıdır.

 

7. İşaret levha kontrolü

 

Traktör römorkları, römork, yarı römork ve kamyonların arkasında uygun işaret levhası takılı durumda olmalıdır.

 

8. Acil çıkış levhaları kontrolü

 

Minibüs ve otobüs araç sahipleri, araçlarda, acil çıkış levhalarının ve yeterli adette acil çıkış çekicinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.

 

9. Reflektif şerit kontrolü

 

Kamyon, römork ve yarı römorkların arkasında ve yanında çepeçevre ve/veya boylamasına uygun reflektif şeritler takılı durumda olmalıdır.

 

10. Borç Kontrolü

 

Muayene öncesinde trafik cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü-otoyol borçlarınızı sorgulayın. Borcu olan araçlara randevu verilmemekte ve istasyonda muayene işlemi başlatılamamaktadır.

 

TÜVTURK Araç Muayenesi Sürecinde Dikkat Edilecek Konular

 

Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Renault Megane Toyota Corolla Karşılaştırma