34,5935$% 0.14
36,3802€% 1.03
43,5355£% 0.46
2.936,35%-2,29
2.636,27%-2,56
9.656,95%1,12
3330060฿%-0.63044
Otomobil pazarında her geçen gün artan maliyetlerden sonra Türkiye’de Satılan En Ucuz Otomobil Dönemi Bitti mi? sorusu akıllara geliyor.
Son 3 yıldır yaşanan Covid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle arz sıkıntısı, artan enerji maliyetleri ve yüksek enflasyon nedeniyle dünya genelinde süren ekonomik darboğaz içerisindeyiz. Türkiye de yaşanan ekonomik darboğazı en çok hisseden ülkelerin başında geliyor. Yüksek kur sebebiyle düşen alım gücü etkisini artırarak devam ettiriyor. Özellikle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan otomobil sektörü en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor.
Otomotiv sektörünü etkileyen belli başlı etkenler, otomobil fiyatları üzerinde büyük baskıya sahip. Bu etkenleri şöyle sıralamak mümkün:
Elektrifikasyon: Emisyon düzenlemeleri , Avrupa genelinde 2030/2035’ten itibaren içten yanmalı motorları tamamen yasaklayarak, şu an için pahalı pil teknolojisi ve daha yüksek satın alma fiyatlarına sahip elektrikli araçlara (EV’ler) geçişi hızlandırdığı için otomobil üreticisi markalar ürettikleri ürünleri sürekli pahalılaştırmak zorunda kalıyor.
Kur ve Vergi Sistemi: Özellikle Euro’da yaşanan büyük kur sıçrayışı nedeniyle yüksek enflasyonlu günlere geri dönen Türkiye’de motor hacmine göre ve birim fiyat üzerinden uygulanan ÖTV ile KDV yüzünden otomobil fiyatları neredeyse 10 kat pahalandı.
Covid-19 Salgını: Salgın nedeniyle büyük kapanmalar yaşayan ülkelerde, otomobil üreticisi firmalar üretim durdurdu. Ayrıca yaşanan çip kıtlığı arzı sert bir şekilde vurdu ve fiyatları yükseltti.
Rusya-Ukrayna Savaşı: Covid-19 salgınının sebep olduğu tedarik zinciri sıkıntılarına bir de Rusya-Ukrayna Savaşı eklenince daha fazla darbe tedarik zinciri sıkıntısı yaşandı.
Küresel durgunluk: Yükselen enerji maliyetleri, ham maddedeki fiyat artışları, çip krizi, üretim maliyetlerini daha da artıran yaygın enflasyon otomobil üreticilerinin ürettikleri otomobillerin fiyatını artırmak zorunda bıraktığı için satış adetlerinde büyük düşüş yaşandı.
Düzenlemeler: Sürekli sıkılaşan emisyon kontrolleri ve daha pahalı üretim maliyetleri anlamına gelen güvenlik yasaları üreticilere fiyatların artması dışında gidecek hiçbir yer bırakmadı.
Ülkelerde ve otomotiv sektöründe yaşanan bu olumsuz tablonun faturası ise alımı daha kolay olan küçük sınıf otomobillere çıktı. Analistlere göre, küçük arabalardan kar elde etmek uzun zamandır çok zordu. Her bir ünite sadece birkaç yüz Euro kazandırıyordu. Sadece para kazanma hedefinde olan otomobil üreticileri de küçük sınıf otomobilleri üretmekten yavaş yavaş çıkmaya başladı. En son örnek ise 46 yıldır üretilen Ford Fiesta’nın artık üretilmeyecek olması diyebiliriz. Araştırma şirketi Bernstein, 2019 tarihli bir raporunda, emisyon ve güvenlik düzenlemelerini karşılamanın maliyetinin birçok küçük otomobili yoldan çıkmaya zorlayabileceği konusunda uyarmıştı: “Büyük otomobillerin bu maliyetleri karşılayacak fiyat noktaları ve marjları var. Küçük arabalar bunu yapamaz. Bu segmentler yakında birçok üretici tarafından terk edilebilir.”
Geçtiğimiz 3 yıllık kriz, otomobil üreticilerine bir şey öğrettiyse, o da daha az sayıda, daha yüksek değerli otomobiller üreterek daha fazla kar elde edebilecekleri oldu. Artık otomobil markaları, enerjilerini, hammaddelerini ve çipi, giriş seviyesi modellerde değil de daha yüksek kar marjı olan büyük otomobillerde kullanmak istiyor. Otomobil üreticileri yüksek stok, fazla adetlik satış, ucuz ürün stratejisini artık bıraktı. Yeni hayatta kalma stratejisi ise daha az araba satarak daha fazla kar elde edebilmek. Tüm bunlarda Türkiye’de Satılan En Ucuz Otomobil Dönemi Bitti mi? sorusuna cevap olarak maalesef evet vermemize sebep oluyor.
Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
Fiat Egea Ailesinin 1 Milyonuncu Otomobili Üretildi