35,7234$% 0.03
37,4355€% -0.24
44,5494£% -0.17
3.178,67%0,76
2.770,79%0,63
10.104,85%-0,08
3606522฿%-3.6995
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi ile Toyota’nın Türkiye SUV pazarında elini çok güçlü hale getiren modelini detaylı bir şekilde inceledik.
İlk kez Temmuz 2020’de tanıtılan, Aralık 2021’de Avrupa versiyonu üretilen ve 2022’nin ikinci yarısında Avrupa’da satışa çıkan yeni Toyota Corolla Cross, hızlı bir şekilde yani Kasım 2022 tarihinde Adana’da gerçekleştirilen lansman ile Türkiye’de satışa sunulmuştu. Otomobil haber sitesi Vidyoto olarak katıldığımız Türkiye lansmanının ardından, Aralık 2022’de de 4 gün boyunca Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi gerçekleştirme fırsatı elde ettik.
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi yazımıza ilk önce otomobil hakkında genel bilgiler vererek başlayalım. Toyota, ilk kez 1966 yılında Japonya’da piyasaya sürdüğü ve şu an dünya genelin 150’den fazla ülkede satışını gerçekleştirdiği Corolla model ailesini 48 milyon adetten fazla sattı. Toyota, sedan, hatchback ve stationwagondan oluşan Corolla model ailesini, SUV’lere olan talebin sürekli artmasından dolayı bu talebi karşılamak için SUV versiyon üretme kararı alarak SUV ile tamamlamış oldu.
Toyota, stil odaklı bir müşteriye hitap eden CH-R ve büyük boyutlu olan RAV4 modeli arasında konumlandırdığı Corolla Cross modelini, ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarladı. Yeni Toyota Corolla Cross ile Avrupa’nın kompakt SUV segmentinin en güçlü oyuncularından biri olmak isteyen Toyota, Avrupa pazarlarında yüzde 9’luk pay ile kompakt SUV kategorisinde toplamda 400 bin satış hedefine ulaşmayı hedefliyor.
Toyota Corolla Cross Dış Tasarım Özellikleri
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi yazımıza ilk olarak dış tasarım özellikleri ile başlayalım. Her zaman olduğu gibi ilk intiba çok önemli ve dikkat çekici bir tasarıma sahip olmak yeni otomobiller için vaz geçilmez. 8 farklı renk seçeneği sunan Toyota Corolla Cross da ön ızgarası, keskin hatlı far tasarımı ile daha ilk bakışta ilgi çekmeyi başarırken, profilden bakıldığında 3 boyutlu etkiye sahip gövde tasarımı ile bu etkiyi sürdürmeyi başarıyor. Bu etkiyi 18 inç alaşım jantlarla da tamamlıyor. Arka tasarımı ise ön ve yan tasarıma kıyasla daha yalın olsa da köpekbalığı tasarımlı anteni, bagaj kapağı üstündeki spoileri ve tampon altındaki difüzörü ile dikkat çekiyor. Yalnız yan aynaların fazla büyüklüğü biraz göze batıyor. Ancak geniş görme açısı sunması artı olarak değerlendirilebilir.
Cross olmasından dolayı hafif araziye çıkılacağı düşüncesinden hareketle siyah renkli plastik olan ön ve arka tampon, çamurluklar ve alt marşpiyelerin test otomobilimizin rengi olan Kar Beyazı renkle güzel bir kontrast oluşturduğunu söylemek gerek. 4460 mm uzunluk, 1825 mm genişlik ve 1620 mm yükseklik değerleriyle C segment SUV bir model olduğunu tam anlamıyla göstermeyi başarmış olan Toyota Corolla Cross, hem yolda hem arazide kendini göstermeyi başarıyor.
Toyota Corolla Cross İç Tasarım Özellikleri
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi yazımıza iç mekan özellikleri ile devam edelim. Daha ilk başta geniş açılan kapılar bizi karşılıyor. Sürücü ve yolcuların rahat bir şekilde biniş ve inişlerini gerçekleştirmesi bakımından bu çok önemli. Flame, Flame X-Pack, Passion ve Passion X-Pack olmak üzere 4 farklı donanım seviyesi sunsa da 3 özellik haricinde diğer tüm iç mekan özellikleri tüm donanım seviyesinde de yer alıyor. Test sürüşünü gerçekleştirdiğimiz Toyota Corolla Cross Passion X-Pack donanım seviyesine sahip. Sadece bu donanım seviyesi ile sunulan deri döşeme spor koltuklar, oturduğunuz anda vücudunuzu sarıyor ve sürüş boyunca konfordan ödün vermiyor. Elektrikli olarak ayarlanabilen koltukların ayrıca ısıtma özellikli olması da konforu üst seviyeye çıkarıyor. Deri kaplama direksiyonun da ısıtmalı olması soğuk havalarda epeyce işimize yaradı.
Multimedya ve Teknoloji özellikleri de tüm donanım seviyelerinde aynı. 12.3″ Dijital Renkli Gösterge Ekranı tüm yol ve sürüş özelliklerine rahatça erişimi sağlıyor. Dijital gösterge paneli istendiğinde farklı temalarla kullanılabilirken, istenen bilgileri gösteren ekran direksiyondaki düğmelerle ayarlanabiliyor. Dokunmatik olarak çalışan 10.5″ Toyota Touch Multimedya Sistemi de düğmeli orta konsol multimedya ekranında kurtulmamızı sağlamış. Dokunma tepkisi hızlı olan ekranla, kablosuz gerçekleştirilen Apple CarPlay ile kablolu gerçekleştirilen Android Auto entegrasyonu sonrası akıllı telefonlar rahatça kullanılıyor. Türkçe menüye sahip olan ekranda ayrıca sürüş bilgilerine de erişilebiliyor. Nanoe teknolojili çift bölgeli otomatik klima, kablosuz şarj ve anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi de konfor artıran özelliklerden birkaçı olarak öne çıkıyor.
Siyah koltuklar ve siyah tavan kullanılsa da hem geniş yan camları hem de tam cam tavanı nedeniyle boğucu iç mekandan söz etmemiz mümkün değil. 2640 mm aks aralığı ile arka yolcular için çok tatminkar diz mesafesi sunan Toyota Corolla Cross’un aynı zamanda baş mesafesi de oldukça tatminkar. Tabi 185 cm’den daha uzun değilseniz. Yok denecek kadar az yüksekliğe sahip şaft tüneli arka koltuklarda 3 kişilik yolculuğun kolayca yapılmasını sağlıyor. Arka taraftaki havalandırma ızgaraları ve Type-C uçlu şarj kablolarına uygun girişler de konforu artıran özelliklerden.
Bagaj örtüsü çekildiğinde 403 litre, bagaj örtüsü kullanılmadığında 525 litre bagaj hacmi sunan Toyota Corolla Cross’ta arka koltuklar 60/40 oranında katlansa da tamamen düz katlanmıyor. Ancak yine de koltuklar katlandığında yükleme hacmi 1321 litreye kadar yükseliyor. 6 saniyede açılıp kapanabilen bagaj kapısının elektrikli olması da işlevselliği artırıyor.
Toyota Corolla Cross Güvenlik Özellikleri
Toyota’nın güvenliğe çok önem verdiğinin en önemli göstergesi Toyota Corolla Cross’un 41 farklı güvenlik özelliğine sahip olmasıyla kendini gösteriyor. Toyota Safety Sense 3 ile birlikte; Yaya, Bisikletli ve Motosikletli Algılama Özellikli Ön Çarpışma Önleyici Sistem (PCS), Kavşakta Çarpışma Önleme Sistemi (ITA), Karşı Yönden Gelen Araç Çarpışma Önleme Sistemi, Acil Durum Direksiyon Desteği (ESA), Akıllı Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (Tüm Hızlarda) (ACC), Sollama Desteği, Otomatik Yanan Uzun Farlar (AHB), Akıllı Şerit Takip Sistemi (LTA), Trafik İşareti Algılama Sistemi, Hız Sınırlayıcı (ASL), Düşük Hızlarda Ani Hızlanmanın Kontrol Altına Alınması Sistemi ve Acil Durum Sürüş Durdurma Sistemi (EDSS) standart olarak geliyor. Bu özelliklerle Toyota Corolla Cross, trafikte güvenle yolculuk yapmanızı sağlıyor.
Toyota Corolla Cross Motor Özellikleri
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi yazımızda sıra motor özelliklerinde. Toyota 25 yıldır hibrid teknolojine yatırım yapan bir otomobil markası. Hibrid sistemde geldiği şu anki son seviye olan 5’inci nesil hibrid teknolojisine sahip olan motorun ilk kullanıldığı model olan Toyota Corolla Cross, Türkiye’de tek motor seçeneği ile satılıyor. E-CVT şanzımanla kombine edilmiş 1.8 litrelik motor, 140 HP güç ve 185 Nm tork üretiyor. Önden çekişli olarak sunulan Corolla Cross Hybrid, 170 km/s maksimum hıza çıkıyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 10 saniyede tamamlıyor.
Eco, Normal ve Sport olmak üzere 3 farklı sürüş modu olan Toyota Corolla Cross’u 307 km boyunca ağırlıklı olarak Eco modda İstanbul şehir içi trafikte kullandık. Bu modda aracın ivmelenmesi doğal olarak yavaştı. Ancak otomobili 5.0 litre / 100 km ortalama yakıt tüketimi ile kullanmayı başardık. 307 km’lik tamamı şehir içi olan sürüşün yüzde 72’si ise elektrikli sürüş oldu. Yani 307 km’de yarım depo benzin harcamadık. Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi sürecimizde ne kadar tutumlu bir yakıt tüketimine sahip otomobil olduğu ortaya çıkmış oldu.
Yeni nesil GA-C platformu üzerine inşa edilen Toyota Corolla Cross, Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi sürecinde İstanbul’un bozuk yollarının üstesinden öndeki MacPherson ve arkadaki bağımsız çift salıncaklı süspansiyon sistemi başarıyla geldi. Aynı başarıyı hafif arazi şartlarında kullandığımız süre boyunca da yaşadık. Süspansiyonun yumuşaklığı kasis ve tümsek geçişlerinde araç içinde sallanmayı ve sesi başarıyla engelledi. Otomobilin ses yalıtımı da çok rahatsız edici düzeyde değildi. Motor sesi izolasyonu gayet başarılıydı. Rüzgar sesi konusunda da sorun yaşamadık. Ancak yüksek hızlarda yol sesinin kabin içine dolduğunu söylemek gerek.
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi sırasında EV Mod’a vites topuzu önündeki tuşla kolayca geçiş yapılabiliyor. EV Mod, kabul edilen hızı geçer geçmez devre dışı kalıyor anca eski hıza düşüldüğünde otomatik devreye girmiyor. Yeniden tuşa basılması gerek. Hız Sınırlayıcı ve Hız Sabitleyici ekonomik kullanım için çok önemli iki yardımcımız oldu. Bu iki sistem yolun durumu ve gerekli güç durumunda ya tamamen elektrikli ya da tamamen benzinki motoru kullanıyor.
Ancak burada bahsetmemiz gereken diğer bir sürüş özelliği ise Akıllı Adaptif Hız Sabitleme Sistemi olacak. Belirlediğiniz hızda trafikte seyri halinde iken trafiğin durumuna göre aracın hızını ayarlayan sistem, belirlenen mesafe ayarına göre öndeki araçla mesafe bırakıyor, araya giren araç olduğunda frene basıyor, trafik durduğunda aracı tamamen durduruyor, gaz pedalına bir kere basarak tekrar aracı trafiğe göre hareket ettiriyor. Gayet sağlıklı bir şekilde çalışan bu sistem hem sürüş güvenliğini hem de sürüş konforunu artıran bir özellik olarak dikkat çekiyor.
ÖZET
Türkiye binek otomobil pazarında Sedan’ın uzun yıllardır süren liderliğini SUV segmenti devraldı. SUV segmentinin önemli oyuncularında biri olmayı hedefleyen Toyota Corolla Cross da Corolla isminin gücü, sahip olduğu teknolojiler, tasarruflu sürüşe imkan veren hibrit motoru ve dikkat çekici tasarımıyla adından çok söz ettirecek bir otomobil. Yeni otomobil alacaklara ya da otomobilini yenilemek isteyenlere rahatlıkla tavsiye dilebilecek olan Toyota Corolla Cross, satış fiyatlarıyla da rekabette oldukça avantajlı bir konumda yer alıyor.
Toyota Corolla Cross Sürüş İzlenimi
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Renault Megane Toyota Corolla Karşılaştırma