34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
3089085฿%-2.11752
Motor ve şanzıman hatası nedeniyle ürettiği modelin kullanılmaz hale gelmesi yüzünden Otomotivin Dev Markası Bir Türk Müşterisine Tazminat Ödeyecek.
Türk işadamı Engin Yakut, 2013 yılında sıfır kilometre aldığı Range Rover Vogue marka otomobilin, motor ve şanzıman arızası yüzünden kullanılamaz hale gelmesi sonrası İngiliz otomotiv devi Land Rover’a karşı açtığı davayı kazandı. 28 Şubat 2019 tarihinde İstanbul 8.Tüketici Mahkemesi, Range Rover Vogue SUV marka otomobilin fabrikada hatalı üretildiği ve bu nedenle otomobilin kullanılmaz hale geldiğini hükmetti. Mahkeme ‘Jaguar Land Rover Company Ltd. Şirketi’nin araç bedelinin (bugünün fiyatı üzerinden) Engin Yakut’a ödenmesine karar verdi. Bu dava, dünya otomotiv tarihinden bir tüketicinin motor arızası sebebiyle üretici fabrika aleyhine karşı kazandığı 5 davadan biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca Land Rover markasının ise motor ve şanzıman sorunu nedeniyle kaybettiği ilk dava olması nedeniyle büyük önem taşıyor.
İşadamı Engin “Jaguar Land Rover Company Ltd. Şirketine karşı açtığımız ve 7 yıl süren davayı sonunda kazandık. Türkiye Mahkemesi, Fabrika hatalı üretim sebebiyle, Jaguar Land Rover Company Ltd., Milletlerarası Hukuk Kurallarına göre, tüketicinin bütün zararlarını tazmin etmeye mahkûm etti. Ben, sonuçta bir dünya markası olduğuna güvenerek Range Rover Vogue SUV satın aldım. Üzülerek söylemeliyim ki SUV, fabrika hatalı üretilmiş. Ancak Land Rover Company Ltd. ise üretim hatasını kabul edip SUV’u yenisiyle değiştirmesi gerekirken, tüketicileri 7 yıl boyunca mağdur etmeyi tercih etti ve markasına sahip çıkmadığını bütün dünyaya gösterdi. Şimdi hep birlikte, Jaguar Land Rover Company Ltd. şirketinin, Milletlerarası Hukuku tanıyıp tanımadığına tanık olacağız” dedi.
Engin Yakut, Türk mahkemelerince verilen bu kararın ‘Uluslararası hukuk kuralları’ gereği dünyada kabul görmesi gerektiğini söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Bu skandallar yaşanırken İstanbul Üniversitesi Devletler Özel Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Günseli Gelgel imzalı, şok bir rapor mahkemeye verildi. Bu rapora göre, “Arızanın, ülke genelinde ve başka araçlarda da seri fabrika hataları olabileceğinden bahsedilerek, ‘Toplatılması ve Geri Çağrılması’ gerektiği belirtildi. Bu rapora göre (Milletlerarası Özel Hukuk 36. maddesine göre), Türkiye mahkemeleri tarafından verilecek tazminat kararlarının, İngiliz maddi hukukuna göre ve dolayısıyla İngiliz Üretici Şirket aleyhine de tazminat sorumluluğu doğuracağı ve hatta Anglo-Amerikan Hukukunun hâkim olduğu Hukuk sistemlerinde “PUNIVİTE DAMAGES” olarak tanımlanan “CEZALANDIRICI TAZMİNATIN” ödenmesi de söz konusu olabilmektedir.”
Türkiye’de Trafiğe Kayıt Edilen Araç Sayısı Ne kadar Oldu?