34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
3095596฿%-1.42331
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Yüksek Planlama Kurulu’nca kabul edildi. Plana göre, Otomobillerin Şehir Merkezlerine Girişleri Sınırlandırılacak.
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın’nın hazırladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2017-2023) Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildi. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak uygulamaya konan 6 kategoride 55 eylem planı ile bina ve hizmetler, enerji, ulaştırma, sanayi ve teknoloji, tarım ve yatay konular olmak üzere, toplam 2023’te Türkiye’nin birincil enerji tüketimini yüzde 14 azaltılması hedefleniyor.
Eylem Planı Kapsamında Yürütülecek Faaliyetler
Ulaştırma sektörü başlığı altında, otomobillerle ilgili eylem planı “Şehirlerdeki trafik yoğunluğunun azaltılması: Otomobil kullanımının azaltılması” başlığı altında açıklandı. Şehir merkezlerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması için araçların yol üstüne parkının etkin bir şekilde denetimi, caydırıcı ücretlendirme sistemlerinin uygulanması ve akıllı park alamı sistemlerinin kurulması amaçlayan eylem planı kapsamında yürütülecek faaliyetler olarak şunlar sıralandı:
* Otomobillerin şehir merkezlerine girişini sınırlayan caydırıcı önlemler alınacak.
* Trafik yoğunluğuna neden olan cazibe merkezlerinin otopark kapasiteleri uygun şekilde planlanacak, otoparksız bina uygulamalarına müsade edilmeyecek ve belediyeler tarafından tahsil edilen otopark bedellerinin yeni otopark yapımlarında kullanımı etkin yürütülecek.
* Yolüstü ve kaldırımların araçlar tarafından işgalinin önlenmesi ve yoğun arterlerde yolüstü parklanmaların planlanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. Taksi, otobüs, dolmuş gibi araçların indirme/bindirme alanlarının fiziki düzenlemeleri yapılacak.
* Parklanma ücretinin şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde pahalı, sakin olduğu yerlerde ise nispeten ucuz olduğu düzenlemeler yapılacak, toplu taşıma sistemleri modlar arası (intermodal) olarak düzenlenecek. * “Park et devam et” uygulaması yaygınlaştırılacak.
* Zirve trafik saatlerde çöp/hafriyat kamyonu, iş makinaları vb. araçların trafik seyri denetlenecek ve kısıtlanacak. Ağır yük vasıtalarının şehir içi lojistik kapsamında şehre sadece belli saatlerde girmesi sağlanacak.
* Şehirlerde düşük karbon emisyonlu bölgeler oluşturulacak bu bölgelere büyük tonajlı araçların girmesi engellenecek.
* Şehir içi kargo taşımacılığının trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde yapılması özendirilecek.
* Kamu kurumları, özel kuruluşlar ve okulların giriş-çıkış saatleri kademeli olarak daha etkin düzenlenecek.
* Araç kullanmanın yıllık maliyeti konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesine yönelik faaliyet düzenlenecek.
Mercedes-Benz Binek Otomobilleri Artık Kiralayabileceksiniz