35,2211$% 0.1
36,6828€% 0.04
44,1278£% -0.26
2.962,94%0,16
2.616,58%0,03
9.904,80%2,40
3471927฿%1.66082
Yaz mevsiminin bittiği ve havaların soğuduğu dönemlerde yaz lastikleri yerine kış lastikleri kullanılmalı. Peki Otomobillerde Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?
Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki farklar hayati derecede önem taşıyor. İki lastik türü arasındaki fark ise pek bilinmemekle birlikte otomobillerde kış lastiği çoğu zaman yanlış kullanılabiliyor. Türkiye’de ise özellikle son yıllarda otomobillerde kış lastiği kullananların sayısı giderek artıyor. Bu durum da hem trafik güvenliği hem yolcu güvenliği için olumlu bir gelişme olarak kayda geçiyor. Bu yazıda kış lastiği hakkında tüm detayları ve Otomobillerde Kış Lastiği Ne Zaman Takılır? sorusunun yanıtını doğru bir şekilde bulacaksınız.
Otomobillerde Kış lastiği ne zaman takılır sorusunun cevabı oldukça önemli bir detay olarak öne çıkıyor. Pek çok otomobil sahibi kış lastiği kullanmak için kış mevsiminin gelmesini ya da kar yağışı olmasını bekliyor. Ancak bu yanlış bir anlayış. Zira kış lastikleri sadece karlı ya da buzlu zeminlerde değil ıslak zeminler de çok işe yarıyor. Hatta zemin ıslak değilse bile yaz lastikleri yapısı nedeniyle soğuk zeminde kış lastiği kadar etkili olamıyor. Dolayısıyla kış lastiklerini takmak için kar yağmasını beklemek gerekmiyor. Hava sıcaklığı +7 derecenin altına indiği zaman otomobillerde kış lastiği için uygun vakit gelmiş oluyor.
Kış lastiğinin yapısı soğuk havalarda araç sahiplerine avantaj sağlıyor. Sebebi ise; kış lastiklerinin yapısında silika hammaddesi oldukça fazla bulunuyor. Silika hammaddesi de lastiğin soğuğa karşı yumuşaklığını korumasını sağlıyor. Ayrıca silika oranı arttıkça ıslak zeminde aracın yol tutuş kabiliyeti de artarken, yuvarlanma direnci ve aşınma azalıyor. Bu sebeple kış lastikleri yaz lastiklerinden sadece desenleriyle değil hammaddesi sebebiyle de ayrı bir yerde duruyor. Kış lastiği takılan araçların soğuk zeminde, ıslak zeminde ve karlı zeminde ortaya koydukları fren mesafesi yaz lastiklerine göre daha kısa oluyor. Kış koşullarında kış lastiğinin çekişi de yaz lastiğine göre daha iyi oluyor.
Kış lastiğinin yaz lastiğinden farkı sadece hammaddeden ibaret kalmıyor. Özetlemek gerekirse; kış lastiğinin diş derinliği yaz lastiğine göre daha fazladır. Kış lastiğinde desen doluluk oranı yaz lastiğine göre daha azdır ve bu sayede yoldaki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin tahliyesinin daha hızlı bir şekilde yapar. Kış lastiklerinin sırt deseninde kılcal damarlar yaz lastiklerine oranla daha fazladır. Bunun dışında kış lastiklerinin omuz blokları dişli bir yapıya sahiptir.
Sahip olduğu bu özellikler ile kış lastikleri erimiş kar olan yollarda, karlı yollarda ya da çamur kaplı yüzeylerde yaz lastiklerine göre daha üst düzey bir çekiş sağlar. Kış lastiklerinin üretiminde de daha özel bir karışım kullanılır ve bu sayede soğuk havalarda sertleşmesi daha zordur. Haliyle kış koşullarında yol tutuşu yaz lastiklerine göre daha iyidir. +7 derece ya da daha soğuk havalarda kış lastiklerinin fren mesafesi yaz lastiklerine göre daha kısadır.
Kış ortamında sunduğu pek çok avantajın yanında kış lastiği kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan ilki lastik yönüdür. Genel olarak kış lastiklerinin üzerinde lastiğinde takılması gereken yönü gösteren bir işaret bulunur. Bu oldukça önemlidir, çünkü kış lastiği doğru yönde takılmadığı zaman yaz lastiğinden pek farkı yoktur. Ayrıca belli bir hava sıcaklığından sonra kış lastiklerinin araçtan çıkartılması gerekir. Aksi halde silika maddesi sebebiyle kış lastikleri daha çabuk aşınabilir. Bu da daha sık kış lastiği satın alınması anlamına gelir.
Kış aylarında trafik kazalarını asgari düzeye indirmek amacıyla İçişleri Bakanlığınca 81 ile gönderilen ‘Kış Genelgesi’ 1 Aralık’tan itibaren geçerli olmaya başlayacak. 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında geçerli olan kış lastiği kullanma zorunluluğuna uyulacak. Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtların 1 Aralık 2023-1 Nisan 2024 arasında kış lastiği kullanmalarının zorunlu. Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin tüm lastiklerinin yanı sıra seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gerekli.
Karla Kaplı Yolda Otomobil Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Hyundai Tek Tekerlekli Tahrik Sistemi UniWheel Tanıtıldı