DOLAR

34,4465$% 0.3

EURO

36,3032% 0.16

STERLİN

43,4559£% -0.34

GRAM ALTIN

2.836,84%0,10

ONS

2.562,19%-0,20

BİST100

9.389,62%-0,33

BİTCOİN

3104700฿%-1.52996

a
REKLAM
  • Vidyoto
  • HABER
  • Otomobilde Olması Gereken 5 Güvenlik Donanımı

Otomobilde Olması Gereken 5 Güvenlik Donanımı

Otomobilde Olması Gereken 5 Güvenlik Donanımı
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM

 

REKLAM

Sürüş sırasında olası kazaları önlemek için satın almak istediğiniz Otomobilde Olması Gereken 5 Güvenlik Donanımı sizin için derledik.

 

AUTOMATIC HIGH BEAM e1527003084858

REKLAM

 

REKLAM

Otomobilde Olması Gereken 5 Güvenlik Donanımı

 

Otomatik Uzun Far

 

Otomatik uzun far (Active High Beam – AHB), karşıdan gelen otomobillerin farlarını ve öndeki araçların arka stop lambalarını tespit etmek için otomobilin, marka tarafından belirlenmiş bölümüne konulmuş kamera sensörünü kullanarak otomobili uzun fardan kısa fara geçirir. Adaptif özelliğe sahip otomatik uzun far sadece doğrudan araca bakan ışık kısmını karartır. Karşıdan gelen ışık kesildiğinde aydınlatma tekrar uzun fara geri döner.

 

lane keeping assist

 

Şerit Takip Asistanı

 

Araç sürüş destek elemanlarına yeni eklenen bir sistemdir. Otomobil sinyalsiz şerit değiştirdiğinde veya sürücünün direksiyon teması kesildiğinde sistem sürücüyü görsel olarak uyarırken aynı zamanda direksiyonu geçici olarak devralarak aracı içinde bulunulan şeride doğru hafif bir şekilde yönlendirir. solmuş, eksik veya karla kaplı işaretlerin olduğu durumlar sistemin çalışma kabiliyetini engelleyebilir. Sistemin güvenlik sistemine katkıları üzerine yapılan araştırmada kaza oranını yüzde 28 azalttığı ortaya çıkmıştır.

 

blind spot warning

 

Kör Nokta İzleme Sistemi

 

Otomobilin kenarlarına (çoğunlukla yan aynaların veya arka tamponların yakınında) monte edilmiş, elektromanyetik dalgalar gönderen elektronik algılama cihazlarını kullanan kör nokta izleme sistemi, radar dalga boylarını veya bilgisayarla işlenmiş görüntüleri dijital kamera ile alıp analiz ederek araca çok yakınlaşan başka bir aracı fark ettiğinde, sürücüyü ışık yanıp sönmesiyle veya sesler çıkararak – genellikle her iki yöntemi de kullanarak – uyarır. Kör nokta uyarı sistemleri, sizin kör noktanızda olan arabalar konusunda uyarır. Başka bir şeritte yanınızda bir araba varsa o şeride geçmek için sinyalinizi kullanırsanız ilave bir uyarı verebilirler. Bu sistemler, sürücüye kendi kör noktalarında bulunan araçların bulunduğunu bildirmek için bir sembol, ses veya titreşim kullanır. Ancak yine de kontrolü tam olarak bırakmamak gerekir. Çünkü bu sistemler, motosikletleri veya çok hızlı hareket eden araçları algılamayabilir.

 

Otomobilde Olması Gereken 5 Güvenlik Donanımı

 

Fren Destek Sistemi

 

Acil durumlarda fren pedalına yeterince basılmadığı durumlarda kaza riskini azaltmak için tasarlanan Fren Destek Sistemi, herhangi bir acil durumda sürücünün hızlı ama düşük kuvvetle fren pedalına basmasını algılayarak, frenlere azami fren basıncını uyguluyor. Sistem tekerlerdeki kızaklama eğilimini engellemek için de ABS sistemi ile desteklenmiştir. Fren ana silindiri üzerinde yer alan bir sensör kullanım durumunu eş zamanlı olarak bir mikroişlemciye aktarır. Rutinin dışındaki sert frenlerde mikroişlemci bunu farkeder ve panik fren kararı verir. bundan sonra hidrolikteki tüm basınç sisteme uygulanır. bu yüzden fren pedalı normalin dışında tabana kadar geri gider. Frenleme mesafesinde yüzde 20’ye varan bir kazanç sağlar. bu esnada ABS ile koordineli çalışarak kayma riskini de minimumda tutar.

 

Çarpışma Uyarı Sistemi

 

Sistem bir araca veya bir yayaya çarpma tehlikesini belirleyerek arkadan çarpma riskini büyük oranda düşürebilir.  Sistem, aracın seyir şeridindeki kamera görüntülerini kullanır. Radar sensörleri ve bir stereo kamera aracılığıyla aracın önündeki çevre koşulları kaydedilir ve değerlendirilir. Eğer sistem seyir şeridinde yavaşlayan veya duran araç veya nesneleri tanırsa, sistem sesli bir uyarı verir ve çok amaçlı bilgi ekranında bir görsel uyarı yanıp söner. Sürücü eğer kaza tehlikesi belirlendiğinde frene basarsa,  fren yardımcısı çarpışmayı önlemek için duruma göre fren basıncını artırır. Eğer sürücü harekete geçmezse, sistem otomatik bir fren müdahalesinde bulunarak sürücüyü dokunsal olarak uyarabilir ve böylelikle hızı düşürebilir. Reaksiyon göstermeme durumu devam ediyorsa, aktif fren yardımcısı kazayı önlemek veya etkilerini en aza indirmek için otomatik olarak bir tam frenleme gerçekleştirir. Yayalar söz konusu olduğunda, duruma bağlı olarak uyarı amacıyla anında bir otomatik tam frenleme de yapılabilir.

 

Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.

 

Sahip Olduğunuz Otomobilde Olması Gereken 8 Özellik yazısını da okuyabilirsiniz…

 

Sahip Olduğunuz Otomobilde Olması Gereken 8 Özellik

 

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hyundai Otonom Araçların Radarı İçin Metawave’a Yatırım Yapacak