34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
3122416฿%-0.62916
Otomobillere entegre olan ve otomobil sürüşünün geleceği konusunda bizi meraklandıran Otomobil Sürüşünü Tamamen Değiştirecek 12 Otomobil Teknolojisi.
Her yeni bir gün, otomobil üreticileri, otomobillerin güvenliğini artırmak, araç içine eğlence unsurları eklemek, otomobilin genel işlevselliğini geliştirmek ve sürüşü bugün olduğundan daha farklı bir deneyim haline getirmek için yeni nesil teknolojileri otomobillere entegre ediyor. Yollarda gittikçe daha fazla otomobil oldukça, güvenli sürüş konusuna daha fazla dikkat edilmesini gerektiriyor.Trafik kazalarında biliyoruz ki yüzde 98 oranında hata sürücüde. Ancak insan hatalarının tamamen ortadan kaldırılması imkansız olsa da yeni teknolojiler bu hatayı en aza indirmek için çok çalışıyorlar. Öte yandan, gerçekten heyecan verici teknolojiler de var. Yolculuklar artık çok daha eğlenceli geçecek gibi görünüyor. Cep telefonunuzla (veya sadece düşüncelerinizle bile) kontrol edebileceğiniz yepyeni bir bilgi-eğlence sistemi veya arabanızın içini kendi mobil tiyatronuz haline çeviren entegre ekranlar artık daha fazla hayatımızın içine girmiş durumda. Diğer taraftan otomobil sürüşünü tamamen yeni bir seviyeye taşıyan teknolojiler de artık kullanılmaya başlandı. Sİzin Otomobil Sürüşünü Tamamen Değiştirecek 20 Otomobil Teknolojisi nedir derledik.
Otomobilden otomobile iletişim temel olarak, otomobillerin yolda birbirleriyle konuşmasını sağlayacak bir teknolojidir. Birincil neden ise güvenlik. Otonom otomobillerin gelmesi ile bu iletişim daha da önemli seviyeye ulaşacak. Otomobiller arası iletişim sayesinde, kendi kendini süren otomobiller, sürücünün sürüşe karışmasına gerek kalmadan daha güvenli bir sürüş gerçekleştirecek. Bu teknoloji ile, bir araba ne zaman duracağını ve ne zaman tekrar sürmeye başlayacağını bilecek. Ayrıca, bu teknoloji sürüş için daha verimli bir ortam sağlayacak. Çünkü otomobiller yolda hiçbir şeye çarpmamak için en uygun sürüş hızını hesaplayacak.
Sürücüyü geçersiz kılma sistemi, bir şekilde kendi kendini süren otomobillerle ilgili. Otonom sürüş anlamına gelmese de bu sistem sürüş sırasında güvenliği sağlamak için karar verme yeteneğine sahip olacak. Örneğin, otoyolda sürerken ve fren uygulamada başarısız olduğunuzda, araç buna tepki verebilecek ve kazaları önlemek için frenleri kendisini uygulayabilecek. Gelecekte, sistemin gaz pedalına basılsa bile aracın fren uygulayabilmesi için çok daha akıllı olması bekleniyor. Bu teknoloji daha güvenli bir sürüş deneyimi için sensör teknolojisini tam olarak kullanacak. Daha gelişmiş sensör teknolojisi ile sürücü geçersiz kılma her zamankinden daha doğru olacak.
Uzaktan motor kapama teknolojisi oldukça basit bir teknoloji. Bir otomobili uzaktan kapatmayı sağlayan teknoloji şu an kullanımda olan bir teknoloji. Daha güvenli olması için sürekli olarak iyileştirilen bu teknoloji, çalınmış ya da kaçış aracı olarak kullanılmış otomobilleri durdurabiliyor. Gelecekte, bu teknolojiyi daha fazla otomobilde göreceğiz ve çoğu otomobilde uygulanacak olan bir ana teknoloji olacak. Hatta bir ekstra olma yerine araçlarda gerekli bir özellik olabilir.
Sürüş Davranışı İzleme Teknolojisi
Gelecekte bir sürücünün tüm sürüş davranışı tamamen izlenir hale gelecek. Böylece, bir sürücünün kullandığı km ve izlenmesi gereken diğer gerekli öğeler takip edilebilecek. Bu sistem en çok sigorta şirketlerinin işine yarayacak gibi duruyor. Sigorta şirketleri, özellikle sürücü kaçınılmaz veya kişisel hata nedeniyle bir kazaya karışıp talep başvurusunda bulunurken, doğru ücretlerin verilebilmesi için Sürüş Davranışı İzleme teknolojisinden faydalanmak isteyecektir. Veriler sigorta şirketlerinin en iyi kararı vermesine yardımcı olacak, ancak sürüş sırasında mahremiyeti azaltabileceği için sürücü için biraz sorun olabilir.
Çoğu otomobil halihazırda Android veya iOS üzerinde çalışan sistemlerle donatıldığından ve çoğu otomobilde yerleşik Wi-Fi olduğundan, yazılım güncellemelerinin bir akıllı telefondaki gibi havadan (OTA) gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Otomobiller daha fazla bağlandıkça ve daha akıllı hale geldikçe, yazılım güncellemelerinin daha hızlı ve kolay olması gerekir. OTA güncellemeleri ile tehlikeli olabilecek aksaklıkları ve hataları düzeltmek hızlı ve kolay olacaktır. Şu anda, çoğu otomobil hala yazılım güncellemelerini almak için bayiye getiriliyor. OTA güncellemeleri başladığında bu geçmişte kalacaktır. Çoğu lüks otomobil markası OTA güncellemelerini uygulamaya başladı bile.
En çok kullanılan navigasyon uygulamalarından biri de Waze’dir. Şu anda bu uygulamayı, otomobilin kontrol paneline bir telefon takarak kullanıyoruz. Hem Android hem de iOS üzerinde çalışır, bu yüzden neredeyse tüm akıllı telefonlarda kullanılabilir. Gelecekte, bunu yapmak zorunda kalmayacaksınız çünkü Ford Waze’i bilgi eğlence sistemine entegre edecek. Waze, yeni Sync 3 bilgi eğlence sistemi ile birlikte kullanıma sunacak. Çoğu sürücü Waze’e alışkın çünkü oldukça güvenilir. Bahsedilen güzergahlardaki trafik dikkate alınarak optimize edilmiş yollar sunuyor. Ayrıca, kazalar, polis görünürlüğü ve radarlar için bildirimler de sağlıyor.
Otomobil güvenliğini artırma ihtiyacından dolayı güvenliğe yönelik birçok otomobil teknolojisi üretiliyor. Bu teknolojiler arasında gece görüşü de var. Geceleri otomobil sürmek son derece zordur, ancak gece görüşü bunu daha iyi hale getirecektir. Bu teknoloji geceleri sürücüyü yola daha net bir bakış açısı sağlayarak ve ayrıca görmediği bir şeyin yoluna girebileceğini belirterek sürücüyü destekleyecektir. Halen, bunu test eden markalardan biri Audi. Şirket, sürücüye yardımcı olmak için termal görüntüleme uygulamaktadır. Bu yoldaki insanlara veya hayvanlara anında görünmeyebilecek olanları gösterecektir. Takip eden diğer markalar arasında BMW ve Mercedes-Benz bulunuyor.
Head-Up Display
Şu anda, bazı araçlarda hali hazırda Head-Up Display (HUD) var. Bu teknoloji dijital rakamların otomobilin ön camına soluk ve yeşil şekilde yansıma ile başladı. Daha sonra 2015’te, daha iyi görünen HUD ile önemli ölçüde iyileştirildi. Gelecekte, bu teknolojinin daha da gelişmesi bekleniyor. Aktif cam ekranın geleceğinin, ön cama dijital rakamların ve canlı görüntülerin yansıtılmasını sağlayacak şekilde olacağı düşünülüyor. Örneğin, Waze’in ön camınıza yansıtıldığını görebilirsiniz ve bildirimler de ne zaman sola ya da sağa dönmeniz gerektiğini bilmeniz için orada yansıtılır.
Son yıllarda, anahtar kullanımından anahtarsız girişe geçişi gördük. Dahası, bugünlerde bazı otomobiller anahtarsız fakat sadece bir düğmeye basarak da çalıştırılabilir hale geldi. Daha sonraki gelişim anahtarsız girişe doğru olacaktır. Gelecekte, amaç bir aracı açmak ve başlatmak için daha iyi ve daha güvenli bir yol sağlamaktır. Bu, kendi parmak iziniz veya retinanız biçiminde olabilir. Akıllı telefonların parmak izi okuyucularına ve retina tarayıcılarına sahip olmalarına benzer şekilde, gelecekteki otomobiller de aynı teknolojileri kullanabilecek. Giriş ve başlangıç dışında gelecekteki otomobiller yolcularının biyometrik verilerini izleyebilecek. Araç sürerken topladığı verilere bağlı olarak otomobil tarafından belirli ayarlamalar yapılabilecek.
Otomobil markaları bir otomobilde bulunduğunuzda biyometrik izlemeye yatırım yapmaya başladı. Örneğin, Mercedes-Benz ve Ford sürüş sırasında aktif sağlığı izlemek için kendi teknolojilerini uyguladı. Her iki otomotiv şirketi de emniyet kemerini sensör olarak kullanmanın veya biyometriyi izlemek için direksiyon simidine sensör eklemenin yollarını buldu. Gittikçe daha fazla giyilebilir teknoloji geliştiğinde biyometrik izlemenin daha önemli olmasını bekleyebiliriz. Bu nedenle, gelecekte araç kullanırken daha fazla güvenlik için daha fazla otomobil bu teknolojiye sahip olacak.
Çok yakında, içlerinde düğme olmayan otomobilleri göreceğiz. Örneğin, BMW, Hareket Kontrolü sisteminin bir yenileştirmesi olan HoloActive Touch teknolojisini sundu. BMW’nin 7 Serisi otomobillerinde piyasaya sürülen yeni teknoloji, fiziksel bir butona olan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Sistemi çalıştırmak için sadece el sallamanız yeterli. Ardından, seçeneklerinizi seçebileceğiniz ekranın serbest yüzen bir yansıma olarak beliriyor.
Otomotiv endüstrisinin en önemli markalarından biri olan General Motors (GM), direksiyonuna sahip olmayan otomobil yapacağını duyurdu. Ayrıca, bu otomobillerin pedalları da olmayacak. Yani otomobil tamamen otonom olacak. Bu otomobil üretilirse direksiyonu olmayan bir otomobil ilk defa seri üretilecek.
Yeni Ford Mondeo Serisi Belçika Brüksel Show’da Tanıtıldı