35,6500$% 0.05
37,1918€% 0.05
44,0486£% 0.14
3.150,72%0,32
2.751,08%0,32
9.999,55%-0,30
3768861฿%3.78563
Ürettikleri modeller kadar logoları ile de müşterilerinin aklına kazınmış olan Otomobil Markalarının Logoları Hangi Anlama Geliyor?
Marka, bir şirket için en güçlü ve en önemli varlıktır. Bu varlığın tüketicideki algısını güçlü kılan en önemli unsurlardan biri ise logodur. 100 yıldan fazladır hayatta olmayı başaran otomobil markaları için de hiç kuşkusuz durum böyle. Peki Otomobil Markalarının Logoları hangi anlamlara geliyor? İşte cevabı…
Otomobil Markalarının Logoları konulu yazımızda ilk sırayı Alfa Romeo alıyor. 1910 yılında Anonima Lombardo Fabbricca Automobili (ALFA) adı ile kurulan, 1919 yılında da yanına Romeo’nun eklenmesiyle son halini alan Alfa Romeo, Milano şehrinin sembollerini logosunda kullanmaya özen göstermiştir. Bu semboller Visconti ailesinin flamasında yer alan bir ejderha (İtalyanlar ona “Biscione” adını vermişlerdir) ve şehrin ambleminde yer alan kızıl bir haçtır. 1918 yılında logoya eklenen koyu mavi şeridin üst kısmında da markanın kendi adı Alfa Romeo olarak yazılmıştır. Bu eklemeden sonra ilave edilen gemici düğümleri de İtalya krallık hanedanını temsil etmesi için kullanılmıştır.
Otomobil Markalarının Logoları konulu yazımıza Audi ile devam ediyoruz. 1904 yılında Almanya’da kendi adında bir otomobil markasına ortak olan August Horch, daha sonra üst düzey bir çalışan ile sorunlar yaşadığı için firmayı bırakmak zorunda kaldı. 1909 yılında August Horch adının yer aldığı yeni bir firma kurmak istese de diğer firma nedeni ile bu adı kullanamadı. Latince’de “Audi” kelimesinin “Dinlemek” anlamında olduğunu öğrenen August Horch, Horch kelimesinin Almanca’da “Duymak” anlamına gelmesi nedeniyle Horch ve Audi kelimelerinin anlam yakınlığından dolayı “Audi” kelimesini marka ismi olarak seçti ve Audi 1910 yılında kuruldu.
1932 yılına gelindiğinde Audi; Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşerek Auto Union’ı oluşturdu. Bu birleşme ile her bir şirketin adı bir halka ile temsil edilerek iç içe geçmiş dört halka olan yeni markanın amblemi ortaya çıktı. Auto Union’ın kullandığı birbirine bağlı dört halka da bugün Audi’nin logosu olarak kullanılmaya devam ediyor.
Otomobil Markalarının Logoları konulu yazımızda sıra BMW‘nin. Bayerische Motoren Werke – Bavyera Motor Fabrikaları sözcüklerinin kısaltması olan BMW, logosunda Bavyera eyaletinin bayrağının renklerini kullanıyor. Yuvarlak bir tasarıma sahip olan ve logonun tam ortasında yer alan mavi-beyaz dama, ilk zamanlarda sadece uçak motoru üretmesinden dolayı BMW’nin havacılık geçmişine saygı niteliğinde uçak pervanesini simgeliyor. Yıllar içinde çeşitli değişimler yaşayan BMW logosu 23 yıl aradan sonra değişti ve mobilte ve gelecekteki sürüş keyfinin BMW için önemini ve alaka düzeyini simgeleyen son halini aldı.
André Citroen, 1900 yılında Polonya’da değirmencilikte kullanılan şivron biçimli bir dişli için patent alır. 1919 yılında otomobil üretme kararı veren André Citroën, bu dişli ile elde ettiği başarıdan dolayı çift şivronu logosu olarak kullanmaya karar verir. İlk Citroen logosundaki sarı mavi renkli çift şivron, yine sarı mavi renkli oval ile çerçeveliydi. Yıllar içinde çeşitli değişimlere uğrayan logo en son değişimini 2009 yılında yaşadı.
İsmini Fabbrica Italiana Automobili Torino kelimelerinin baş harflerinden alan Fiat, 1899 yılında Giovanni Agnelli Tarafından Torino’da kuruldu. Kısa ismi kullanılarak hazırlanan logo, 1930’lu yıllara kadar yarış başarılarını temsil eden yapraklı çelenk ile çerçevelenmiş şekilde kullanılırken, 1931’den sonra sürekli değişti ve son halini de 2006 yılında aldı.
1903 yılında Henry Ford tarafından Amerika’da kurulan Ford Motor Company, 1903 ve 1904 yıllarında Model C’nin piyasaya sürüldüğü sıralarda, Ford’un baş mühendisi ve tasarımcısının elinden çıkan sade el yazısı ve yeni sanat akımından izler taşıyan çerçeveli logo kullanıyordu. Şirket isminin kullanıldığı logo, 2003 yılına kadar çeşitli değişiklikler göstererek kullanıldı. 2003 yılında yapılan değişikliklerle Ford logosu son halini aldı.
Honda 1946 yılında Soichiro Honda tarafından kuruldu. Şu anda kare çerçeve içinde özel bir harf türü kullanılarak hazırlanan H harfi ile simgelenen logo, bu son halini 1988 yılında aldı. Honda logosu gümüş, kırmızı ve siyah renkleri içeriyor.
Kore dilinde Çağdaş, modern anlamına gelen Hyundai, Chung Ju-yung tarafından 1967 yılında Güney Kore’de kuruldu. büyük “H” harfinden oluşan Hyundai logosuna yakından bakıldığında iki kişinin el sıkıştığı anlaşılıyor. Soldaki kişinin biraz daha öne eğilmiş olduğuna bakılırsa, el sıkışma eylemini başlattığı düşünülebilir. Hyundai’ye göre bu logo, müşteri ve şirket arasında bir “köprü” ve birlik ile bağlılık duygusunu simgeliyor.
Hayatına 1920 yılında Japonya’da kurulan Toyo Cork Kogyo Co. Ltd olarak başlayan şirket, başından beri modellerini Mazda adıyla satıyordu. Şirketin ismi resmi olarak 1984 yılında Mazda oldu. 1936 yıllarında üç tekerlekli kamyonetlerde bulunan ilk kayıtlı şirket logosu Mazda yazılı şekildeyken, yıllar içinde çeşitli değişimlere uğradı. 1997 yılında yeniden tasarlarak son halini alan logoda kullanılan kanatlı “M” harfi, Mazda’nın geleceğe doğru açılan kanatlarını göstermek amacını taşıyor. Logonun ortasında bulunan geniş “V” açısı ise markanın yaratıcılık, dayanma gücü, esneklik ve tutkusunu temsil ediyor.
Karl Benz 1883 yılında Almanya’nın Mannheim kentinde Benz & Cie şirketini, Gottlieb Daimler ise Almanya’nın Cannstatt kentinde 1890 yılında Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) şirketini kurdu. Benz, marka olarak uzun süre varlığını korurken; 1900’lerin başında Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) yepyeni bir marka ile ortaya çıktı: Mercedes. DMG’nin otomobil yarışlarında başarı elde eden markası vardı ancak hala kendisine özgü bir logosu yoktu.
Şirketin kurucusu Gottlieb Daimler, Deutz’daki motor fabrikasındaki görevinin ilk yıllarında, bir Köln ve Deutz kartpostalında kendi evinin tepesine bir yıldız amblemi koymuş, eşine yazdığı mektuplarda bu yıldızın günün birinde başarıyı ve gücü temsil edeceğini ve fabrikasının üzerinde parlayacağını söylemişti. Yıllar sonra 1909’da üç köşeli yıldız amblemi, ticari marka logosu olarak tescil edildi. Üç köşeli yıldız, Daimler’in “karada, suda, havada” motorlu araçlar hedefini simgeliyordu. Yıllar içinde çeşitli değişikliklere uğrayan Mercedes-Benz’in logosu, 2009 yılında güncellenerek son halini aldı.
El aletleri üretimiyle faaliyetine başlayan Peugeot, özellikle de testere bıçaklarının kalitesi ile nam salmış bir marka olmuştu. 1810 yılında testere şeritleri olan logoya sahip olan Peugeot, elde ettiği başarıyı sembolize etmek için çenelerinin gücü ile testere bıçağının dişlerinin kuvvetini yansıtacağını düşündüğünden aslanı seçti. Aslanın diğer nitelikleri ile hatırlattığı hususlar bıçağın esnekliği ve kesme hızı idi. 1847 yılında ortaya çıkan ilk logoda aslan bir okun üzerinde yürümekteydi. 1847’den sonra 8 kez değişen Peugeot logosu, 2010 yılında 9’uncu ve son halini almış oldu.
Renault, 1898 yılında Louis, Marcel ve Fernand Renault adlı üç erkek kardeş tarafından kuruldu. Şirket ilk olarak “Renault-Frères” olarak adlandırıldı ve 1900’deki ilk logoda, kardeşlerin baş harfleri yer aldı. İlk olarak 1925 yılında elmas logoyu benimseyen Renault, elmasın gücünü daha da vurgulamak için 1972’de daha temiz çizgilerle daha geniş hale getirmeye karar verdi ve elmas daha belirgin hale getirdi. 1992, 2004 ve 2007 yıllarında da değişime uğrayan Renault logosu 2015 yılında son halini aldı. Ancak elmas formdan vazgeçilmedi. Renault modellerini hemen tanımlanabilir hale getiren daha büyük bir dikey elmas logo, daha güçlü bir görsel kimliğe kavuştu.
Mevcut Toyota logosunun kökeni 1989’a dayanıyor ve şirketin 50’inci yıldönümünü anmak için tanıtıldı. Bu logo, yatay simetrik bir konfigürasyonda birleştirilen 3 adet ovali içerir. Büyük oval içindeki iki dikey oval müşterinin kalbini ve şirketin kalbini temsil eder. Birbirleri arasında karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki ve güveni temsil etmek için çakışırlar.
Dış oval içindeki iki dikey ovalin üst üste binmesi, Toyota için “T” yi ve aracın kendisini temsil eden bir direksiyon simidini temsil eder. Dış oval Toyota’yı kucaklayan dünyayı simgeler. Logonun arka planındaki alan, Toyota’nın müşterilerine ilettiği “sonsuz değerleri” göstermektedir: üstün kalite, beklentinin ötesinde değer, sürüş sevinci, güvenlikte yenilik ve dürüstlük, çevre ve sosyal sorumluluk.
Otomobil Markalarının Logoları yazımızda son değineceğimiz otomobil markası olan Volkswagen, 28 Mayıs 1937’de Almanya Walburg’da ‘Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH’ adı altında kurulduktan sonra 1938’de ‘Volkswagenwerk GmbH’ oldu. 1937 yılında ortaya çıkan ilk logo gamalı haç sembolü şeklinde tasarlanan ‘Nazi’ bayrağından oluşuyordu. Bu sembol aynı zamanda girdiği her savaşta zafer kazandığı iddia edilen “Ginfaxi” adı verilen eski bir İskandinav sembolünü de temsil ediyordu.
1939’da değiştirilen logo, 1945, 1960, 1967, 1978, 1995, 1999, 2000 yıllarında da değiştirildi ve 2018 yılındaki değişiklikle son halini aldı. Birbirleriyle etkileşime girmiş gibi görünen W üzerinde bir V harflerini içeren logo, şirketin baş harflerinin basit bir temsilidir. Almanca’daki “Volks” halk, “Wagen” araba anlamına gelir. Logo, mavi ve beyaz olmak üzere iki rengin doruk noktasıdır. Mavi renk sınıfı, mükemmelliği ve güvenilirliği temsil ederken, beyaz cazibeyi, asaleti ve saflığı özetliyor.
Otomobil Markalarının Logoları
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Yeni Opel Astra Elektrik Ön Siparişe Açıldı