35,7408$% 0.17
37,5808€% 0.26
44,6695£% 0.21
3.159,57%-0,59
2.744,83%-0,93
9.993,98%-1,10
3650036฿%-2.3676
İster ikinci el ister sıfır km araç olsun sigorta poliçesi hazırlanırken ilk karşılaşılan terimlerden biri olan Kasko Değer Listesi Nedir?
Otomobil başına gelebilecek herhangi bir zararın karşılanması için var olan ama yapılması zorunlu olmayan bir sigorta çeşidi olan kaskonun değeri de sigorta şirketinin karşılayacağı zararın üst limitini belirlemesi için önemli bir konudur. Bu nedenle araçların kasko sigortası kapsamında karşılanacak hasarlarının hesaplaması sürecinde referans olarak alınacak kasko değerinin belirlenmesi için Kasko Değer Listesi hazırlanır. Kasko Değer Listesi Nedir? sorusunun cevabı, motorlu kara taşıtlarının marka, model ve üretim yıllarına göre değerini belirten listedir. Kullanılmış araç değeri için iyi bir gösterge olması sebebiyle sigorta şirketleri başta olmak üzere kurumlar ve son kullanıcılar için değerli bir referanstır.
Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından, otomotiv sektöründeki sık değişen koşullar nedeniyle tarafların mağduriyetini en aza indirmek için ayda 3 kez güncellenen güncellenen Kasko Değer Listesi Nedir? diye baktığımızda, aracın markası, modeli, yaşı, kullanım amacı ve piyasa fiyatlarına göre güncellenir. Bu listede 15 yaşından küçük araçlar yer alırken, 15 yaşından büyük model ve tiplere ait motorlu taşıtların kasko bedelleri sigortalı ile sigorta şirketi arasında mutabık kalınarak tespit edilir.
Araç kasko değer listesi, ikinci el araç alım satımlarında taraflar arasında referans değer olarak kullanılabilir. TSB’nin açıkladığı Kasko Değer Listesi, ikinci el araç satışının yapıldığı internet ilan siteleri, ithalat ve ihracat yapan firmaların internet siteleri, galeriler, otomobil satışı ile ilgili sürekli yayın yapan yayınlar, gazeteler ve gerek alıcıların gerekse de satıcıların ibraz ettikleri faturalardan yararlanarak hazırlanıyor. Ancak unutulmamalı ki araç değerleri kesin değil tavsiye niteliğindedir. Ayrıca araca sonradan eklenen aksesuarlar kasko değerine dahil edilemiyor. Araca sonradan eklenen aksesuarların ek primle kasko poliçesine dahil edilmesi gerekiyor.
Araç kasko değeri, kasko sigortasında sigorta şirketinin karşılayacağı zararın üst limitini gösteren tutardır. Yani kaza sonucunda sigorta şirketi tarafından aracın pert olarak nitelendirilmesi durumunda, poliçede belirlenen kasko değeri üst limit olarak aracın piyasa değerine (rayiç bedeline) göre sigortalıya ödeme yapılır.
Kasko Değer Listesi Sorgulaması Nasıl Yapılır? sorgulaması, kasko hizmeti veren sigorta şirketlerinin internet siteleri üzerinden, araç bilgileri girişini gerçekleştirerek kolayca yapabiliyor. İnternet sitelerindeki kasko değeri sayfasında aracın marka, model yılı ve araç modelini seçilerek aracın güncel kasko değeri ekranda çıkacaktır. Aracınızın kasko değerini öğrenildikten sonra kasko teklifi alınabilir. Yıllık düzenlenen kasko poliçeleri, geçmiş hasar sorgulamasında hasarsızlığı bozacak herhangi bir tazminat ödemesinin mevcut olmadığında hasarsızlık indirimi ile yeniden düzenlenir. Devam eden hasarsızlık indirimi yenilenecek kasko poliçesi priminde ekstra indirim yapılmasını sağlar. Hasarsızlık durumunuz takip eden yıllarda da korunursa her bir yenileme döneminde indirim oranı artarak devam eder.
Kasko Değer Listesi ile ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinde indirimden yararlanılabilir. Aracın MTV tutarı, güncel kasko değer listesindeki bedelinin yüzde 5’inden fazla olamaz. Fazla olduğum durumlarda ise bir dilekçe ile başvurulup daha alt kademeden değerlendirilme ve MTV ücretinin yeniden hesaplanması istenebilir. Geçmiş yıllarda da fazla MTV ödendiği düşünülüyorsa yine bu hesaplamayı kullanarak 2005 yılına kadar yapılan tüm MTV ödemeleri belirlenip fazla ödemelerin iadesi talep edilebilir.
Araç bedeli hesaplamalarında kullanılan tek kaynak Kasko Değer Listesi değildir. Sigorta şirketleri belirttiğimiz diğer referansları da kendilerine kaynak olarak gösterebilirler. Ancak, şirket kasko poliçesinde aracın rayiç bedeli hesaplamalarında hangi kaynağı referans aldığını belirtmek zorundadır. Eğer bu referans kaynağı belirtilmemişse, TSB’nin belirttiği kasko değer listesindeki bedel baz alınmaktadır. Bu süreçte aracına kasko sigortası yaptıran sigortalının da bir hayli dikkatli olması gerekmektedir. Poliçe üzerinde araç bedelinin yer almaması nedeniyle, sigorta şirketinin hangi kaynağı referans aldığına önem verilmelidir. Aksi takdirde tazminat ödemesinin yapılmasının gerektiği hallerde sigorta şirketi ile sigortalı arasında çözümü zor anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Kasko Değer Listesi kasko sigortası yaptırırken ve yenilerken de sigorta şirketleri tarafından baz alınabilir.
Kasko Değer Listesi Nedir?
Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
Hyundai En Performanslı Elektrikli Modelini Tanıttı