34,2842$% 0.05
37,3749€% 0.11
44,4869£% 0.02
3.070,27%-0,01
2.784,98%-0,07
9.006,55%0,68
2475710฿%-0.35922
İkinci el otomobilde kaza ya da arıza tespiti yapmak için gerçekleştirilen İkinci El Araç Ekspertiz Raporu İçin Hangi Testler Yapılıyor?
İkinci el otomobil alım satım işleminde zorunlu hale getirilen İkinci El Araç Ekspertiz Raporu, alıcının araç hakkında en detaylı bilgiye ulaşmasını sağlayan en önemli unsur haline geldi. İkinci el aracın detaylı şekilde yapılan testlerle incelenmesini sağlayan İkinci El Araç Ekspertiz Raporu, aracın kaza geçmişi, göçük, dolu hasarı, şanzıman, motor, fren sistemi gibi parçaların durumu hakkında detaylı bilgiler veriyor. Bu sayede alıcılar artık araçlarını güvenle satın alabiliyor. Tabi bu bilgileri vermek için yapılması gereken önemli testler söz konusu. İşte TÜVSÜD D-Expert yetkilileri tarafından açıklanan, ekspertiz raporunun ortaya çıkması için yapılması gereken önemli testler:
Bir aracın 1 km’lik mesafe içerisinde sağa veya sola ne kadar kayabileceğinin 1 metrelik mesafede ölçülebilmesidir. Ön aks üzerindeki tekerleklerin açı kontrolü, arka aks üzerindeki tekerleklerin açı kontrolü ve rot ayarı dengesi kontrolü yapılır.
Cihaz vasıtasıyla ilgili aracın tekerlekleri yukarı aşağı yönde hareket ettirilerek, araca kasisten geçiş, çukura düşüş etkisi verilir. Bu şekilde aracın süspansiyon verimliliği ölçülür. Tek tek süspansiyon başına ölçülmesinin ardından ön ve arka değerler arasındaki farklılıklar da ölçüm sonucunda verilir.
Cihazdaki ruloların üzerinde bulunan kaplama ile tekerleklere asfalt hissi verilerek ön frenler, arka frenler ve el freniyle ilgili testler yapılır. Aracın toplam fren verimlilikleri belirlenir. Tek tek fren performansları ölçülür ön ve arka fren değerleri arasındaki sapmalar tespit edilir.
İlgili aracın OBD soketi üzerinden diagnoz cihazıyla bağlanılarak genel arıza taraması yapılır. Araçta kayıtlı bulanan arızalar ekranda gösterilir. İlgili cihaz ile marka ve model seçimi yapılarak aracın tüm elektronik sistemleri kontrol edilmiş olur. Motor, elektrik ve elektronik donanımlarda sistemin vermiş olduğu arıza ve uyarıların tespiti, ABS, ASR, ESP, AİRBAG, Emniyet kemerleri gibi donanımların taraması, arıza var ise tespiti ile Immobilizer, kilitleme ve güvenlik sistemlerinin kontrolleri yapılır.
İlgili test araç üzerine bağlı akünün voltajını, şarj durumunu, akü ömrünü ve marş akım değerini ölçer. Başka bir deyişle, test sonucu akünün mevcut durumu ile ilgili aydınlatıcı bilgiler vermekte.
İlgili test sonucu, araç motorunun ürettiği gücü ve bu gücün ne kadarının tekerleklere iletildiğinin ölçülmesidir. Test sırasında; Motor gücü, tekerlek gücü, tork değerleri Kayıp güç ölçülmektedir. Bu ölçüm, araç merdaneler üzerine çıkarılarak motor maksimum devrine çıkarılmak suretiyle yapılıyor.
Değişmiş ve boyanmış kaporta parça olup olmadığının kontrolü yapılır.
Lastik diş derinlikleri ölçümü, lastik sezon, desen, yol ve yük endeksi, lastik ölçüleri tespiti, Lastik, jant, jant kapağı hasar tespit yapılır.
Alt kısımda gözle görülebilen tüm yağ ve sıvı kaçaklarının kontrolü (terlemeler hariç), Egzoz sistemi kontrolü, Taban sacı kontrolü, Havuz sacı ve arka panel kontrolü, Marşbiyellerin kontrolü, Travers (alt beşik) kontrolü, Alt muhafaza ve kaplamaların kontrolü, Yürür aksam ve arka dingil kontrolü, Boru ve hortumların kontrolü ve Şaft ve diferansiyel kontrolü yapılır.
Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
Geleceğin Otomobilinde Yer Almayacak 5 Donanım