DOLAR

34,4465$% 0.3

EURO

36,3032% 0.16

STERLİN

43,4559£% -0.34

GRAM ALTIN

2.836,84%0,10

ONS

2.562,19%-0,20

BİST100

9.389,62%-0,33

BİTCOİN

3088000฿%-1.96109

a
REKLAM
  • Vidyoto
  • HABER
  • Hamile Kadınlar ve Çocuklu Aileler Trafikte Otomobili Nasıl Kullanmalı?

Hamile Kadınlar ve Çocuklu Aileler Trafikte Otomobili Nasıl Kullanmalı?

Hamile Kadınlar ve Çocuklu Aileler Trafikte Otomobili Nasıl Kullanmalı?
0

BEĞENDİM

REKLAM
REKLAM

Trafik Hayattır! platformu Hamile Kadınlar ve Çocuklu Aileler Trafikte Otomobili Nasıl Kullanmalı? konusunda önemli tavsiyelerde bulunuyor.

REKLAM

 

Trafikte hamile guvenligi

 

REKLAM

Hamile Kadınlar ve Çocuklu Aileler Trafikte Otomobili Nasıl Kullanmalı?

 

REKLAM

Trafik Hayattır! platformunun Trafikte Çocuk Güvenliği projesinde danışman olarak yer alan İngiltere Loughborough Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Memiş Acar, Prof. Dr. Serpil Acar ile birlikte Prof. Dr. Üstün Dökmen’in anne-babalara verdiği tavsiyeler maddeler halinde şöyle:

 

  • Hamileler, araç içi güvenliğini sağladıkları takdirde hamileliklerinin son gününe kadar araç kullanabilir. Burada en önemli konu emniyet kemerinin doğru takılması, kemerin karna baskı yapmamasıdır. Emniyet kemerinin gövdeye çapraz olan kısmı, omzun ortasına ve iki göğsün arasına yerleşmeli; kucak kısmından geçen kemer ise, karnın mümkün olduğunca altından ve bacakların mümkün olduğu kadar üzerinden geçmelidir. Yanlış kemer kullanılması bazı durumlarda anne ve bebek için de ciddi tehlike yaratabilir.

 

  • Trafik Hayattır! platformunun yaptığı araştırma sonuçlarına göre birçok aile, çocuk koltuğu kullanmak yerine çocuklarını kucağına oturtmakta veya çocuklarını arka koltukta oturtmanın yeterli olduğunu düşünmektedir. Oysa bilimsel gerçeklere göre ister kucağınızda oturtun ister yanında olun, çocuğunuza çocuk koltuğundan daha iyi bir koruma sağlayamazsınız.

 

  • Trafik Hayattır platformu tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de çocuklu ailelerin sadece 4’te 1’i çocuk koltuğu kullanmaktadır. Araçta çocuk güvenliğinin sağlanması için çocuk koltuğu kullanımı şarttır. Bazı aileler konunun önemini bilmelerine rağmen çocuklarına söz geçirememekte, “Ne yapayım, oturmuyor” demektedir. Aslında bu cümle “Bir türlü oturtamıyorum” olmalıdır. Aileler her konuda olduğu gibi bu konuda da çocuk eğitiminde sınır koymalıdır. Ebeveynlerin “hayır” dediği bir konu, çocuğun direnciyle “evet” olarak değişiyorsa, sınırlar yok demektir. Sınırlar olmazsa da çocuk kural dinlemez ve çocuk koltuğuna oturmaz.

 

  • Araç içinde oturan herkes başta kendi ve daha sonra araç içindeki diğer yolcuların güvenliği için emniyet kemerini takmalıdır. Emniyet kemeri kullanımının önemini veya faydasını tartışmadığımız gibi, çocuk ve bebek koltuğu kullanımını da tartışmamalıyız. Herhangi bir kaza anında, özellikle önden çarpışmalarda araç içindeki her şey, ağırlığının yaklaşık 50 katına kadar çıkarak öne doğru fırlayacaktır.

 

trafik hayattir logo

 

  • Koltuk arkalarında bulunan kafalıklar, konfordan fazlasını vadeder. Aracın hareket ettiği her durumda, kafalıkların yolcu veya sürücünün kafalarından yüksek hizada olması gerekmektedir. Kafalık ile kafa arasındaki mesafe minimum seviyede olmalıdır. Bu pozisyon, arkadan çarpma durumunda kafanın kafalığa en yavaş hızda çarpmasını sağlayarak boyun zedelenmelerini ve travmaları engeller.

 

  • Kapalı bir araçta sıcaklık, her 15 dakikada 15-20 derece artar. Küçük çocuklarınızı mola sırasında, çok kısa bir zaman dilimi de olsa araçta tek başlarına bırakmayın.

 

  • Bir okul taşıtı park halindeyken arkadaki araçların onu sollamaması ve aracın da dur lambalarının yanması gerekiyor. Bu önlem çocukların servis yetkililerinden ya da velilerden izinsiz hareket edip, yola atlaması ihtimaline karşıdır.

 

  • Trafikte öfkelenerek araç kullanmak, çocuklarımıza olumsuz bir model yaratır. Çocuklarımızın günümüzde ve gelecekte trafikteki güvenliğini sağlayabilmemiz için öfkemizi kontrol edebilmeliyiz.

 

Çocuk oto koltuğunun doğru kullanımı

 

Trafikte cocuk guvenligi

 

  • Avrupa standartlarında koltuklar tercih edilmeli ve mutlaka üreticinin söylediği şekilde monte edilmelidir.

 

  • Bebek veya çocuk, sıkı bir şekilde kemer ile bağlanmalı ve kemer ile arasında boşluk olmamalıdır.

 

  • Bebek veya çocuk kalın ve özellikle kaygan dokusu olan kıyafetler ile koltuğa oturtulmamalıdır.

 

  • Çocuk, başıyla koltuğun kafalığı arasında minimum mesafe olacak şekilde oturtulmalıdır.

 

  • Çocuk, oto koltuğuna 2 yaşına kadar yüzü arkaya dönük oturtulmalıdır.

 

  • Çocuk oto koltuğu 12 yaşa kadar doğru yaş aralığına göre kullanılmalıdır.

 

  • Koltuk seçimi, çocuğun yaşı ve boyu baz alınarak yapılmalıdır.

 

Trafikte En Çok Neler Strese Sebep Oluyor? haberini de okuyabilirsiniz…

 

Trafikte En Çok Neler Strese Sebep Oluyor?

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Tofaş Bursa Fabrikası Üretime Mola Verme Kararı Aldı