35,7360$% 0.15
37,5996€% 0.32
44,6966£% 0.28
3.172,39%-0,19
2.757,96%-0,46
10.001,04%-1,03
3627010฿%-2.98934
Yakın Doğu Üniversitesi’nin tamamen Türk tasarımcısı ve mühendislerle geliştirdiği Kıbrıs’ın Elektrikli Otomobil Modeli Günsel B9 Tanıtıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Ar-Ge ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nün uzun yıllar gerçekleştirdiği uğraşların ardından 2016 yılında prototip üretimi tamamlanan, ardından geçekleştirilen 1.2 milyon saat emekle üretim versiyonu tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yerli ve elektrikli otomobili GÜNSEL’in ilk modeli B9 ile ikinci modeli SUV tipi J9’un tanıtımı Girne’de yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıya KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bakanlar, milletvekilleri, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC’nin 3’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ve ailesi, yerli ve yabancı iş insanı ile çok sayıda davetli katıldı.
Günsel’in ilk modeli olan B9, KKTC’nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi. Üretimi için 28 ülkeden 800’ün üzerinde tedarikçi ile anlaşma imzalanan Günsel B9 elektrikli otomobil, seviye 2 otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Sonraki model J9 ise seviye 3 otonom sürüş teknolojisinde olacak. Günsel modelleri tüm dünyada yıllık 56 milyon adete ulaşacak olan elektrikli araç pazarında yer almayı planlıyor.
Ayrıca tamamen teknolojik altyapısına sahip olarak kullanıcıyı düşünen bir yapıya da sahip olacak. İnternet bağlantılı modeller her adımda otomobil sahibinin tüm ihtiyaçlarını gidermeyi planlıyor. Günsel B9’da 140 kW (187 HP) 1 adet elektrik motoru bulunuyor. Elektrik motorunun toplam ağırlığı ise sadece 74 kg. B9’da 10 bin 936 adet parça bulunuyor. Alüminyum şasi yapı üzerinde yükselen modüler yapı çelikten 5 kat hafif, 3 kat daha dayanıklı olan Karbon Kompozit yaşam alanı ile birleştirilmiş.
Yüksek hızlı şarjla sadece 20 dakikada doldurulabilen batarya paketi ev tipi şarj ünitesinde 7 saatlik bir şarj süresine ihtiyaç duyuyor. 52,5 kWs‘lik kapasiteye sahip olan baytarya, toplam 2280 adetlik lithium-ion hücrenin birleşmesi ile 8 modülden oluşuyor ve 400V. 0-100 km/s hıza 8 saniyede çıkabilirken maksimum hızı 170 km ile sınırlandırılmış. Toplam menzili ise 350 km.
Günsel B9’un içi kişiselleştirilebilir, sade ve teknolojik altyapısına sahip bir kokpite sahip. Ortada büyükçe dijital dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekran tüm kontrolleri yapmanız mümkün. Ana gösterge ekranı da dijital ve çok sade bir dashboarda sahip. 4 kişilik kompakt bir model olan B9’un hedefi 2021 yılında 2000 adetlik seri üretim planlaması var. 2022 yılına gelindiğinde B9 4000 adetlik üretime ulaşırken, J9’un ise lansmanı yapılacak. 2023 yılında ise J9 beta üretime geçerken, 3ncü bir model daha Günsel ailesine katılacak. 2024 yılında ise B9 un seri üretim adeti 7000 adete ulaşırken, J9 ise 2000 adetlik üretim ile pazara ulaşacak. 2025’e gelindiğinde ise toplam 20000 adetlik üretim kapasitesine ulaşarak, üçüncü modelin lansman süreci tamamlanmış olacak.
Günsel elektrikli otomobil projesinin başındaki isim Yalvaç Akgün ile konuştum. Sorulmayan sorular vardı, biraz onları konuştuk. Örneğin tanıtımda kullanılan araçta 22kW on-board charger kullanılmış. Bu çok iyi dedim fakat, seri üretimde bunun ciddi maliyet olacağını konuştuk. Seri üretimde muhtemelen 11 kW olacak. Şarj altyapısı konusunda 150 kW hızlı şarja kadar destekleyebiliyor. Ama Kuzey Kıbrıs’ta şu an şarj ünitesi mevcut değil.
Bu konuda da kendi çözümleri ile yer alacaklarmış. Muhtemelen güç ünitesinde Türkiye’den bir şarj firması ile çalışabilirler. Zaten nispeten küçük bir yüz ölçümüne sahip adanın, ilk etapta kritik noktalarına kurulacak 100 adetlik hızlı şarj ünitesi orta vadede yeterli olabilir. Bataryada kullanılan yönetim sisteminde tamamen Günsel mühendislerinin imzası var. Sıvı soğutmalı olması çok önemliydi. Bunu başarmışlar. Tesla’da kullanılan 2170 silindirik hücreler kullanılmış. Hücrelerin seri-paralel bağlanıp modül hale getirilmesi yine Günsel’e ait. Araç yapısı BMW i3’teki gibi life-drive olarak 2 modülden oluşuyor. İç mekanda kullanılan karbon fiber yapı, doğal olarak aracı hem dayanıklı hem de biraz daha maliyetli hale getiriyor.
GÜNSEL LOGOSUNUN ANLAMI
Günsel logosu kalkan formunda tasarlanmış. Kalkan formu koruyuculuğu ve anneliği temsil ederken, form içerisindeki G harfi ise baba olmayı ve markaya adını veren aile çatısını temsil ediyor. Logo içerisindeki 9 rakamı ise Günsel ailesinin uğurlu rakamı olarak düşünülmüş. Güç ünitesi simgesi ile de gücü ve sadece elektrikli otomobil üretme planını ortaya koymuş. Markanın mottosu ise Sessizliği Sür. Günsel modellerinde Yenilikçilik, Verimlilik ve Kıbrıs’ı tasvir eden Zariflik ön plana çıkarılmış.
Günsel tam bir iş planı ve yol haritası ile ilk adımda güven vermesinin yanında, çok da başarılı bir tanıtım gerçekleştirdi. Bu yolda emin adımlarla ilerleyeceğine kuşku yok. Umarız bölgenin parlayan bir yıldızı olarak otomotiv dünyasına damga vurur.
Enerjiniz bol olsun.
Berkan Bayram – Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Peugeot 3008 ve Peugeot 508 İçin Yeni Hibrid Motor Seçenekleri