35,7376$% 0.15
37,5805€% 0.26
44,6067£% 0.07
3.150,77%-0,87
2.740,19%-1,09
9.997,85%-1,06
3607410฿%-3.55272
Ford Otosan ve AVL, ortak Ar-Ge işbirliği ile “Platooning – Otonom Konvoy” projesi kapsamında Türkiye’de Otonom Kamyonlar Geliştiriyor.
Ford Otosan‘ın kamyon üretim merkezi olan İnönü fabrikasındaki Ar-Ge merkezinde geçen yıl başlatılan “Platooning-Otonom Konvoy” projesinin testleri fabrikanın test pistinde Ford Trucks’ın yeni çekicisi F-Max üzerinde gerçekleştirildi. Birbirine sanal olarak platooning teknolojisini kullanarak bağlanan ve birbirini yakın mesafeden takip ederek konvoy şeklinde yol alan iki Ford Trucks F-Max, 3 farklı senaryo içeren test sürüşünü başarı ile tamamladı. Etkinlik için düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarına canlı olarak anlatılan ilk senaryoda iki Ford Trucks F-Max, otonom konvoy oluşturacak şekilde sorunsuzca birbirine bağlandı. Bu senaryoya göre en öndeki araca bağlanan arkadaki çekici, 15 metre mesafe ve 70 km/s hızda öncü aracı takip ederken, sürücüsü direksiyonu bırakabiliyor. Böylece arkadaki araç öncü araca göre hareket edebiliyor. İkinci senaryoya göre öncü aracın sürücüsü trafiğe göre yavaşlayıp dururken, arkadaki araç da öncü araçla haberleşerek otonom olarak yavaşlıyor ve duruyor. Üçüncü senaryoda ise sol şeritten gelen ve iki çekicinin arasına giren başka bir araç anında algılanıyor ve otonom olarak mesafe açılıyor. Aradaki araç çıktığında ise aradaki mesafe otonom olarak azalıyor ve aynı mesafeye geliyor.
Almanya’nın Hannover şehrinde 2018 yılında düzenlenen Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda Türk mühendisler tarafından geliştirilen ilk konsept aracı F-Vision’u tanıttıklarını, geleceğe giden yolda attıkları ilk adımı ile yapılan testle gösterdiklerini söyleyen Ford Otosan Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, “Donanım, yazılım ve simülasyon testlerini tamamladığımız bu teknolojiyi artık yolda da test ediyoruz. Ülkemizde bir ilk olan bu proje, Türkiye’de otonom araç geliştirme faaliyetlerine öncülük edecek. İlk aşaması tamamlanan Ar-Ge işbirliği projemizde, ağır ticari araçlar alanında kaydettiğimiz gelişmeler, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada otonom taşımacılığın hayata geçirilmesinde bir temel teşkil edecek. Bu Ar-Ge projesi karbon emisyonunun ve yakıt tüketiminin azalmasına, yol güvenliğinin artmasına ve akıllı ulaşıma olanak sağlayacak. 2020 yılı sonunda ise “SAE-Seviye 4” otonom sürüş fonksiyonlarının demosunu tanıtmak istiyoruz” dedi. Projenin ticarileşmesi için hedeflenen tarihin 2028 olduğunu açıklayan Burak Gökçelik, “AVL ile güçlerimizi birleştirerek başlattığımız ‘Platooning – Otonom Konvoy’ teknolojisi ile otonom kamyonlar üzerinde çalışan, bu alana yatırım yapan ve en önemlisi gösterimini yapabilecek bir prototip ürüne sahip olan dünyadaki sayılı kamyon üreticilerinden biri olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu çalışmalar, küresel arenada Ford Trucks araçlarının rekabet gücünü artıracaktır” diye konuştu.
Ford’un Ferrari’ye Meydan Okuması Beyaz Perdeye Aktarılıyor