35,7354$% 0.15
37,6531€% 0.41
44,7307£% 0.35
3.168,09%-0,33
2.753,04%-0,63
9.984,33%-1,19
3613074฿%-3.34634
Otomobil sahibi olmak isteyen engelli ve malul kişiler için Engelli Raporu ile ÖTV Ödemeden Sıfır Km Araç Nasıl Alınır?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden sıfır km otomobil almak isteyen engelli ve malul kişiler için Engelli Sağlık Kurulu raporunda belirtilen engel oranı ÖTV muafiyeti hakkını belirleyen en önemli unsuru oluşturuyor. 2018’de yürürlüğe giren yeni yasaya göre engel oranı yüzde 90 ve üzeri olan engelli ve malul kişiler ÖTV ödemeden sıfır km otomobil satın alabiliyor.
Engelli Raporu ile ÖTV istisnasından yararlanabilmek için Engellilik Sağlık Kurulu Raporu’nun aslı ya da noter onaylı örneğinin araç satışını yapan bayiye verilmesi gerekiyor. Araç satışı yapan bayi de engelli raporunu, aracın gerekli tertibatlarının düzenlendiğine dair hazırladığı teknik belgeyi ve satış faturasını vergi dairesine iletmek zorunda.
Engelli Raporu ile ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranının yüzde 90 ve üzeri olması gerekiyor. Yüzde 90 ve üzeri olan engel durumunda raporda engel sebebi dikkate alınmıyor. Engelli ve malul kişilerin araç kullanmasının mümkün olmadığı hallerde, üçüncü dereceye kadar yakınları B sınıfı bir ehliyet sahibi olmak kaydıyla, engelli bireye ait araçları kullanabiliyor.
Yüzde 40 ve üzeri ortopedik engel oranına sahip bireylerin ise Engelli Raporu ile ÖTV istisnadan faydalanabilmesi için; engeline özel aksam ile hazırlanmış aracını kendisinin kullanmasına engel bir durumun olmadığı Engelli Sağlık Kurulu raporunda açıkça belirtilmiş olmalıdır. Aynı zamanda bu bireylerin H sınıfı bir ehliyet sahibi olması da gerekiyor.
Engel Oranı yüzde 90’ın üzerinde olan engelli bireyler için, Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV İstisnası Uygulaması ile Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV İstisnası Uygulaması şeklinde iki farklı ÖTV istisnası uygulaması söz konusu. Taşıtta tadilat aranmayan ÖTV istisnası uygulamasından sadece yüzde 90 ve üstü engellilik raporuna sahip engelli ve malul kişiler faydalanabiliyor. Satın alınan sıfır km otomobili engelli ve malul kişilerin kendisinin kullanma şartı aranmadığı bu uygulamada engel sebebinin önemi de yoktur.
Görme, konuşma, ortopedik ya da işitme, zihinsel engel veya böbrek rahatsızlığı olanlar da bu uygulamadan yararlanabilir. Bu uygulama kapsamında motosikletler de dâhil olmak üzere panelvan, otomobil, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, setyşın ve benzeri taşıtlarda motor hacmi sınırı kaldırıldı. 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların ÖTV istisnası kapsamında ve fiyat sınırının olmadığı bu uygulamada ÖTV ve diğer tüm vergiler dâhil olmak üzere aracın bedeli, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren 303 bin 200 TL’yi aşmaması durumunda ÖTV ödenmiyor.
Engelli Raporu ile ÖTV istisnası uygulamasının diğeri ise taşıtta tadilat aranan istisna uygulamasıdır. Bu uygulamadan sadece sürekli tekerlekli sandalye veya sedye kullanmak zorunda olan ve engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olduğunu Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile belgeleyen engelli ve malul kişiler faydalanabilir. Engelli ve malul kişiler bu istisna uygulamasında aracı kendisi kullanamaz ve bu yüzden aracın bir yakını tarafından kullanması şarttır.
Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV İstisnası ile yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin yüzde 50’sinin altında olan taşıtlar ile sürücü dahil olmak üzere 9 kişilik oturma yeri olan taşıtlar alınabilir. Ayrıca tadilat yapılma şartı aranan taşıtlarda tekerlekli sandalye ve sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun bir tertibat düzenlenme zorunluluğu vardır. Bu istisna uygulaması ile motor silindir hacmi 2800 cm³’ü geçen taşıtlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen taşıtlar, sürücü dahil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları ve arazi taşıtlarının alınamaz.
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Elektrikli Opel Mokka-e Türkiye’de Satışa Sunuldu