DOLAR

35,7291$% 0.13

EURO

37,3988% -0.23

STERLİN

44,4286£% -0.33

GRAM ALTIN

3.160,34%-0,57

ONS

2.750,14%-0,74

BİST100

10.052,71%-0,52

BİTCOİN

3545501฿%-5.21205

a

ECU Nedir Ne İşe Yarar?

ECU Nedir Ne İşe Yarar?
0

BEĞENDİM

Tüm motor yönetimi ve kontrollerinden sorumlu olan, motorun çalışma şartlarını denetleyen ECU Nedir Ne İşe Yarar?

ECU Nedir Ne İşe Yarar?

İngilizce Electronic Control Unit sözcüklerinin kısaltması olan ECU Nedir Ne İşe Yarar? diye baktığımızda, ECU bir çeşit bilgisayardır ve güçlü bir mikro işlemciye sahiptir. Otomobilin farklı ünitelerinden gelen sinyalleri değerlendiren ve gerekli çalışmaları yapan sistem olan ECU, performans artırmak veya yakıt ekonomisini iyileştirmek isteyen herkes için çeşitli ayarlanmalara tabi tutulabiliyor. ECU; gaz kelebeği tepkisi, hava-yakıt oranı, beygir gücü ve tork gibi önemli değişkenleri yönetir.

İster bir performans geliştirmeye çalışıyor olun, ister daha yeni bir aracı geliştirmek istiyor olun, ECU ayarı, motorunuzun optimum potansiyelini kullanmak için kullanışlı olabilir. Ayarlama, ECU‘ya bir performans çipi eklemeyi, kodunu değiştirmeyi, sensör sinyallerini yakalamayı veya sistemi tamamen değiştirmeyi içerebilir. ECU ayarının faydaları olsa da, yanlış yapılırsa feci sonuçlara yol açabilir. ECU ayarlama türlerine, ne zaman kullanılabileceklerine ve olası hususlara bir göz atalım.

ECU’nun Amacı Nedir?

1970’lerde, ECU’nun temel versiyonları karbüratör solenoidlerini optimize etmek için kullanıldı ve temel seviyede hava-yakıt karışımını rölantide kontrol etti. 1980’lerde yakıt enjeksiyonu piyasaya sürüldüğünde, motor kontrol üniteleri yakıt yönetimi ve lambda kontrolü açısından daha sofistike hale geldi. 2000’lerden bugüne, ECU gaz kelebeği tepkisini, emisyon sistemlerini ve yakıt yönetimini kontrol etmede ağır bir sorumluluk üstlendi. ECU bazen ECM (Motor Kontrol Modülü) veya DME (Dijital Motor Elektroniği) olarak anılır. ECU, hava-yakıt oranı, RPM limitleri ve ateşleme zamanlaması gibi parametreleri kontrol eder. Aynı zamanda turbo ve süperşarjları yönetir ve hibrit konfigürasyonlarda işlevselliği korur.

Bazı ECU’ların ayarlanması nispeten kolay olsa da, birçok modern sistem büyük ölçüde şifrelenmiştir ve daha karmaşık hale gelmiştir. ECU, hava ve yakıt sıcaklıkları, hava basıncı ve genel talep hakkında veri toplayarak hava-yakıt karışımını yönetir. Bu elektronik yöntem, bir karbüratöre takılan bir bobinin mekanik hareketine benzer şekilde çalışır. Emisyon düzenlemeleri, ECU’nun yetki kapsamına yeni sistemleri de dahil etmiştir. Bunlardan bazıları EGR (Egzoz Gazı Devridaim) valfleri, EVAP (Evaporatif Emisyon Kontrolü), VTEC (Değişken Valf Kontrolü) ve dizel motorlarda DPF (Dizel Partikül Filtreleri)’dir.

ECU Ayarlama Türleri Nelerdir?

ECU ayarlamasının en temel aşaması, piggyback tunerleri veya ayar kutuları kullanmaktır. Bu cihazlar, temelde ECU’ya gönderilen sensör sinyallerini değiştirerek geri bildirimin değişmesine neden olur. Piggyback cihazları yalnızca O2, lambda, yakıt rayı ve MAP sensörlerinden gelen sinyalleri değiştirir. u cihazlar diğer kritik değerleri okuyamaz veya değiştiremez. Piggyback ECU’lar bağımsız modüllerden önemli ölçüde daha ucuzdur ancak çok sınırlı etkileri vardır.

Diğer ayarlama yolu ise Flaş ayarlamadır. Flaş ayarlama, ECU yongasının yeniden programlanmasını içeren bir yöntemdir. Bu cihazların çoğu, tek tek parametreleri değiştirmek için kullanılabilir ve birçoğu işlemi hızlandırmak için ön ayarlarla birlikte sunulur. Bunlar, beygir gücünü artırmanın, RPM sınırlarını yükseltmenin ve güç dağıtımını iyileştirmenin basit bir yolu olabilir. Genellikle, veri kaydı ve izleme özelliklerini içerir. Flaş ayarlama, el tipi bir OBDII cihazı veya yeterli yazılıma sahip bir dizüstü bilgisayar ile yapılabilir.

Diğer bir yaygın seçenek, ECU ayarına “tak ve çalıştır” çözümü sunan performans çipleridir. Genellikle bunlar beygir gücünde makul bir artış sağlayabilir. Ancak etkileri muhtemelen turboşarjlı araçlarda daha belirgindir. ECU’yu yeniden eşlemek, fabrika kodunu değiştirmeyi ve ilgili parametreleri hesaba katarken verimliliği artırmayı içerir. Genellikle motorlar, önceden belirlenmiş sınırlamalarla fabrikadan gelir.

Ayarlama, performansı artırmak için bunları atlayabilirken, makul olmak ve motorda artan aşınma potansiyelini göz önünde bulundurmak önemlidir. En gelişmiş (ve pahalı) seçenek, bağımsız bir yakıt yönetim sistemi edinmektir. Bu tamamen fabrika ECU’sunun yerini alır. Elektronik Yakıt Enjeksiyonu (EFI) kurulumları maliyetli olabilir. Ancak sağlam bir motor yönetimi yöntemi sağlar ve emisyonları azaltırken performansı artırabilir. Diğer yöntemlerde olduğu gibi, EFI kitleri yalnızca belirli motorlarla uyumludur.

ECU Ayarı Sizin İçin Uygun Mu?

Motor ayarı için herkese uyan tek bir boyut yoktur. Uyumluluk ve istenen çıktı açısından dikkate alınması gereken birçok değişken vardır. Doğru şekilde yapılırsa, ayarlama performans kazanımları, daha iyi gaz tepkisi ve artan yakıt ekonomisi ile sonuçlanabilir . Daha yeni araçlarda ECU’yu ayarlamak çok daha zordur ve garantiniz ve hatta otomobil sigortanızla ilgili sorunlara neden olabilir.

ECU’nuzu herhangi bir yöntemle ayarlamayı seçerseniz, işin profesyoneline danışmanız önemlidir. Bir performans yapısında, sahip olduğunuz motora bağlı olarak bağımsız bir yakıt yönetim sistemi muhtemelen en iyi seçenektir. ECU ayarının sizin için doğru olup olmadığını belirlemek söz konusu olduğunda, yapınıza ve belirli performans hedeflerinize hangi seçeneklerin en uygun olduğunu doğru bir şekilde belirlemelisiniz.

ECU Nedir Ne İşe Yarar?

 

Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yeni Volkswagen Amarok 2022 Sonunda Tanıtılacak