DOLAR

35,7370$% 0.15

EURO

37,6224% 0.38

STERLİN

44,6951£% 0.27

GRAM ALTIN

3.164,57%-0,43

ONS

2.755,71%-0,54

BİST100

9.974,55%-1,29

BİTCOİN

3604885฿%-3.50719

a
  • Vidyoto
  • HABER
  • Deprem Anında Otomobil Nasıl Kullanılır?

Deprem Anında Otomobil Nasıl Kullanılır?

Deprem Anında Otomobil Nasıl Kullanılır?
0

BEĞENDİM

Bir deprem ülkesi Türkiye’de ne zaman ve nerede depremle karşılaşacağımız belli değil. Peki Deprem Anında Otomobil Nasıl Kullanılır?

 

Deprem Anında Otomobil Nasıl Kullanılır?

 

Deprem kuşağında olan Türkiye’de, deprem bilincine sahip olmak çok önemli hale gelmiş durumda. Ne zaman, nerede ve hangi şartlarda depremle karşılaşacağımızı bilemediğimiz için her an hazırlıklı olmakta fayda var. Depremle karşılaşma ihtimalimizin yüksek olduğu zamanlardan biri de hiç kuşkusuz karayolunda otomobilimizle seyir halinde olduğumuz andır. Peki Deprem Anında Otomobil Nasıl Kullanılır?

 

  • Bulunduğumuz yer güvenliyse yolu kapatmayacak şekilde sağ tarafa yanaşıp durmalıyız. Anahtarı kontaktan çıkarmadan pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklemeliyiz. Sarsıntı durduktan sonra da açık alanlara gitmemiz gerekiyor.

 

  • Meskun mahallerde ya da güvenli olmayan bir yerde, mesela ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde depreme yakalandıysak otomobili durdurmalı, kontak anahtarını üzerinde bırakarak otomobili terk etmeli ve trafikten uzak açık alanlara gitmeliyiz.

 

  • Depreme bir tünelin içinde yakalandıysak ve çıkışa yakın değilsek otomobili durdurup aşağıya inilmeli ve otomobilin yanına yan yatarak ayaklar karnımıza çekilip, ellerimizle baş ve boynumuzu korumalıyız (ÇÖK-KAPAN-TUTUN kuralı).

 

  • Kapalı bir otoparkta isek araç dışına çıkıp, yanına yan yatarak, ellerimizle baş ve boynumuzu korunmalıyız. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğumuz takdirde, üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebiliriz.

 

  • Ülkemizde sıklıkla yaşanan depremlerden sonra pek çok kişi aracına atlayıp yola çıkmaktadır. Böyle bir durumda özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde zaten sıkışık olan trafik daha da yoğunlaşıyor. Deprem anında ve hemen sonrasında trafiğe çıkan her özel araç, can kurtarmak için yola çıkan ambulans, itfaiye gibi arama-kurtarma araçlarının olay yerine gecikmesine neden olur. Bu nedenle herhangi bir doğal afet durumunda araçtaysanız, normal günlere göre çok daha düşünceli ve dikkatli olmalısınız. Bu sizin zarar görmeniz durumda aracınızın trafiği engellememesi için alınan önemli bir tedbirdir.

 

  • Otoyol ve şehirlerarası yollarda, anormal durumları, yangınları cep telefonu veya yol kenarındaki acil telefonlarla ilgili birimlere haber vermeliyiz.

 

  • Büyük tanker ve kamyonlardan uzak durmaya çalışmalıyız.

 

  • Radyomuz varsa, açık tutarak deprem hasarı ve yol durumu ile ilgili bilgiler almalıyız.

 

  • Olası kaza ve deprem, sel gibi olaylardan kendinizi ve aracınızı korumak için kasko yaptırmayı unutmamalıyız.

 

Otomotiv sektörüne yönelik diğer güncel gelişmeleri takip etmek için Vidyoto Instagram sayfasını takip edebilirsiniz.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

C Segment SUV Modeller Ne Kadar Yakıt Tüketiyor?