35,6878$% 0.13
37,4911€% 0.7
44,5888£% 1.05
3.178,67%0,76
2.770,79%0,63
10.104,85%-0,08
3723362฿%-0.92939
ABD’nin Çin’i corona virüsü salgınından sorumlu tutması nedeniyle Corona Virüsü Salgınının Küresel Çatışmaya Dönüşmesi Kaçınılmaz.
Tüm dünya etkisi altına alan corona virüsü salgını nedeniyle şu ana kadar 105 bine yakın insan hayatını kaybetti. 1.2 milyon insanın şu an virüse yakalandığı dünya genelinde tedavi yöntemleri için çalışılıyorken salgının küresel siyaset ile ekonomiye etkileri ve salgın sonrası dünyanın nasıl şekilleneceği konuları en önemli konuların başında geliyor. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının bir çatışma çıkmasa dahi eskisi gibi olmayacağını, sosyalist devlet ve liberal demokratik rejimler arasındaki sert rekabetin daha da sertleşeceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’i corona virüsü salgınından sorumlu tutmasının sıcak çatışmanın işareti olduğunu öne sürdü. Dünya Sağlık Örgütüne bilgi vermemek ve enfekte olmuş 5 milyon Çinli insanın 20 Ocak’ta Vuhan’dan ayrılmasına müsaade ederek hastalığın bütün dünyaya yayılmasına sebebiyet vermekten dolayı Çin hakkında dava açılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Hakkı Caşın, “Çin Komünist Partisi doğrudan bu olaylardan sorumlu tutuluyor. Bana göre bu dünyanın en ilginç davalarından biri olacaktır. Eğer ABD, iddialarında ısrarcı olursa ve haklı çıkarsa önce Birleşmiş Milletler nezdinde ‘Çatışmaların Barışçı Yollarla Engellenmesi’ yoluna müracaat edilir. Buradan bir netice alınmazsa Uluslararası Adalet Divanı’na gidilir. Bir sonraki aşama ise doğrudan sıcak savaştır. Salgının sadece G-7 ülkelerine muhtemel zararının 11,7 milyar Dolar olması, milyonlarca insanın işsiz kalması büyük sosyal ve ekonomik kırılmalara yol açması bekleniyor. Bu depremler 1929 buhranından daha etkili olacaktır” dedi.
Uluslararası ilişkiler ve güvenlik stratejileri açısından bakıldığında sıcak bir savaş yaşanabilir mi sorusunun artık daha yüksek bir şekilde sorulduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakkı Caşın, “1929 ekonomik buhranı demokrasiye olan inancı yıkmış, faşizm ve komünizm dünyayı İkinci Dünya Savaşına sürüklemişti. Ben bugün de böyle bir tehlike olduğunu düşünüyorum. Küresel bir çatışma için krizin henüz pik noktasına ulaşmış değiliz. Ancak 1929 krizinden 7 yıl sonra 1936’da İkinci Dünya Savaşının fitili ateşlendi. Şimdi ise yeni bir savaşın başlaması çok daha hızlı ve erken olabilir. Çin donanmasının halihazırda alarmda olması ve Çin ordusunun yaptığı savunma harcamalarının ABD savunma harcamalarına yaklaşmış olması dikkat çekicidir. Dünya denizlerinde şimdi Çin donanması 355 parça gemi ve 7 uçak gemisini faaliyete geçirerek ABD donanmasını geçmiştir. Dünya, sınırların ve gümrüklerin artık kapalı olduğu, devletlerin içine kapandığı devirlere geri dönemez. O zaman bir kırılma olacak. Yani kapitalizm kendi sistemini yıkacak bir sisteme asla izin vermeyecektir. Her ne pahasına olursa olsun Çin ile bir çatışmaya girecektir. Koronavirüs salgını küresel çatışmaya dönüşebilir. Bu kaçınılmaz” şeklinde konuştu.
Otomotiv Sanayinin Üretimi Arttı İhracat Rakamları Geriledi