34,5756$% 0
36,3077€% -0.04
43,4951£% -0.08
2.917,18%-0,01
2.625,96%0,00
9.659,96%1,15
3268512฿%-2.24312
Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya hızla yayılan, ekonomik büyüme beklentilerini ve petrol tüketimi zayıflatan Corona Virüsü Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?
Corono virüsü salgınının yayılma hızı, ekonomik olumsuzluklara ilişkin endişeleri artırırken petrol fiyatlarında tarihi düşüşlerin görülmesine, borsalardaki enerji devi şirketlerin fon ve hisselerinde sert gerilemelere ve piyasalarda paniğin tırmanmasına sebep oldu. 2020 başında 71,75 Dolar, 2020 Mart başında ise 51,27 Dolar olarak kaydedilen brent petrolün fiyatının teknik olarak 26,75 ile 27,44 Dolar aralığının direnç, 26,06 ile 25,37 Dolar aralığının ise destek bölgesi olacağı söyleniyor. Bir varil petrol 159 litreye eşit. Buna göre, petrolün litre fiyatı 15 cente denk geliyor. Bunun da Türk lirası karşılığı yaklaşık 1 lira. Türkiye’de bir litre su ise ortalama 2 lira. Yani 1 litrelik su yerine 2 litre ham petrol alınabilir durumda.
Petrol değerlerindeki ani düşüş, koronavirüs salgınının etkilerine yanıt olarak Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki fiyat savaşından kaynaklandı. 2020 Şubat ayında petrol fiyatları keskin bir şekilde düştü çünkü hastalığın talep üzerinde büyük etkisi oldu. Çin ve dünyanın diğer bölgelerinde resmi seyahat kısıtlamalarına, küresel ekonomik aktivitede yavaşlamaya ve dünya çapında seyahatlerde düşüşe yol açtı. Bu da petrolün toptan satış fiyatını düşürdü. Sonuç olarak, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) fiyatları sabitlemek için petrol üretiminin kısıtlanmasını önerdi. 2020 Mart ayında gerçekleştirilen zirvede, tüm OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi günde 1,5 milyon varil azaltması önerildi. Bununla birlikte, OPEC üyesi olmayan ülke olan dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi Rusya harekete geçmeden önce virüsün talep üzerindeki tam etkisini değerlendirmek istediğini söyleyerek planı reddetti. Buna karşılık, Suudi Arabistan petrol fiyatını düşürdüğünü ve üretimi hızlandırdığını ve toptan satış fiyatını düşürdüğünü açıkladı. Rusya, ABD’nin petrol üretimine zarar vermek için petrol fiyatını düşük tutmak isterken, Suudi Arabistan da Rusya’ya üretim maliyetinden daha düşük bir petrol fiyatına dayanabileceğine dikkat çekmek istiyor gibi görünüyor.
Petrol piyasasının bazı aktörleri fiyatların yükseleceği umuduyla daha fazla petrol almaya başlarken, bazıları da fiyatların daha da düşeceğini düşünüyor. Çinli hedge fonu Shanghai Youlin Investment Management analistlerine göre, WTI petrol fiyatı ABD şeyl petrol üretim maliyetinin altına düşecek. Banka analistleri ayrıca, kotasyonların düşmeye devam edeceğini düşünüyor. Goldman Sasch, Brend petrolünü 20 doların altına düşürebilecek fiyat oynamalarının devam edeceği tahmininde bulundu. Citigroup, varil başına 17 dolar veya daha düşük bir senaryo öngörüyor ve en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda, varil başına beş dolara kadar, hatta depolama ve lojistik sorunları nedeniyle bazı bölgelerde negatif reel fiyatlara kadar düşebileceğini belirtiyor.
Corona Virüsü Nedeniyle Avrupa Fabrikalarını Kapatan Otomobil Markaları
Toyota Türkiye Bayileri Yeni Çalışma Sistemine Geçti