34,5901$% 0.1
36,3078€% 0.77
43,4673£% 0.24
2.919,63%-2,84
2.627,24%-2,90
9.659,96%1,15
3291805฿%-0.78606
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş’a göre Corona Virüsü Akaryakıt Sektörünün Satışlarını da Düşürdü.
Dünya petrol piyasasında, en büyük petrol üreticilerinden ikisi olan Suudi Arabistan ve Rusya arasında yaşanan çekişmenin büyük dalgalanmalara sebep olduğunu, sert bir düşüş yaşayan brent petrolün akaryakıt fiyatlarını da düşürdüğünü söyleyen Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, fiyatlar düşse de tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsünün satışları çok olumsuz etkilediğini belirtti. Corona virüsü salgınının ilk ortaya çıktığı zamanlarda brent petrol fiyatının 65-70 Dolar seviyelerinde olduğunu söyleyen Fesih Aktaş, virüsün etkisinin ciddi boyutlara ulaştığı mart ayında Suudi Arabistan ile Rusya’nın restleşmesinin baz aldıkları Cenova Borsası fiyatlarını oldukça aşağı düşürdüğünü kaydetti. 10 Mart’ta benzinin tonunun 440 Dolar olduğunu bugün ise fiyatın 195 Dolar civarına indiğini söyleyen Aktaş, “Motorinin tonu 420 Dolar’dan 245 Dolar’a düştü. 20 gün içinde benzinin litre satış fiyatı 1 lira 53 kuruş, motorinin litre satış fiyatı 94 kuruş indi. Bu fiyatlar en son Körfez Krizi’nde olmuştu. O günden bu yana dünya piyasalarında böyle bir dalgalanma olmamıştı. Maalesef son bir haftadır bu dalga inanılmaz sert bir şekilde devam ediyor. Bunun ne kadar daha süreceğini bilemiyorum. 1 Nisan itibarıyla Suudi Arabistan ve OPEC üyelerinin artık serbest hareket edeceklerine dair deklarasyondan sonra Suudi Arabistan üretimini yaklaşık 2 milyon varil, Birleşik Arap Emirlikleri de 1 milyon varil artırma kararı aldı. İnanılmaz bir arz fazlalığı olacak, rakamların talepten dolayı biraz daha aşağılara gelecektir” dedi.
Corona virüsü nedeniyle evden çıkma oranının bir hayli düşmesi sebebiyle Türkiye’nin akaryakıt sektörünün ciddi satış sıkıntısı çektiğini ifade eden Fesih Aktaş, normal zamanlarda motorinde günlük toplam 60-65 milyon litre, benzinde yaklaşık 8 milyon litre, LPG’de 12-13 milyon litrelik tüketimi yaşanandığını ancak şu an istasyonlardaki satışların büyük şehirlerde yaklaşık yüzde 70, kırsalda ise yaklaşık yüzde 90 düştüğünü açıkladı. Evde kalmanın akaryakıt sektörüne ciddi etkisi söz konusu olsa da insanlar evinde kalsın, hastalanmasın, biz satış yapmamaya razıyız diyen Aktaş şunları söyledi: “Akaryakıt almak zorunda olan insanlar için istasyonlarda Bilim Kurulunun önerdiği şartlar doğrultusunda her türlü tedbirimizi aldığımızı söyleyebilirim. Bazı üyelerimiz, özel tedbirlerle gelen müşterilerin araçlarını dahi dezenfekte etmeye başladılar. Sektör olarak bu konuda bilinçli davranıyoruz. Elimizden geldiğince her türlü tedbiri almaya çalışıyoruz, ama yine de ‘Evde Kal Türkiye’ diyoruz.
Avrupa Otomobil Endüstrisi Benzeri Görülmemiş Krize Girecek