35,6878$% 0.13
37,4911€% 0.7
44,5888£% 1.05
3.178,67%0,76
2.770,79%0,63
10.104,85%-0,08
3727712฿%-1.659
Arabanın aküsü o kadar hassas değildir. Bu da sürücülerin akü ile fazla ilgilenmemesine sebep olur. Peki ama Arabanın Aküsü Neden Çabuk Biter?
Kısa mesafeler: Otomobilin çalıştırılması, aküden en fazlasını talep eder. Daha sonra yeniden şarj olması kısa sürer. Bu, alternatör üzerinden sürüş sırasında olur. Ancak çoğu kişinin unuttuğu şey: Sürüş sırasında da aküden güç alıyorsunuz. Araba radyosu , klima , ısıtmalı koltuklar vs. Akünün tekrar tam olarak şarj olması buna bağlı olarak uzun zaman alır. Ancak kısa mesafelerde araç kullanıldığında, pile tam olarak şarj olması için yeterli zaman tanınmamış olur. Bu nedenle zamanla, pil giderek daha fazla boşalır – artık hiçbir şey işe yaramaz hale gelene kadar. Neyse ki, bu artık modern arabalarda kontak kapatıldığında ışığı ve diğer tüketicileri kapatan otomatik bir sisteme var. Aksi takdirde, gece boyunca farları kapatmayı unutmak pili bitirebilir.
Düşük kapasite: Arabanın aküsü tam olarak şarj edilmemişse, düşük voltaj nedeniyle pil plakalarında sülfat kristalleri oluşur. Bu yüzden arabanın aküsünün kapasitesi azalır. Akü uzun bir süre boyunca tam olarak şarj edilmezse (örn. çok kısa mesafeler sürerken), sülfatlaşma tersine çevrilemez. Pil bitene kadar kapasite azalmaya devam eder.
Kaçak akımlar: Pil temas noktaları kirliyse, kaçak akımlar pili kademeli olarak boşaltabilir. Bu nedenle araç aküsünü temiz tutmak daha da önemlidir.
Soğuk: Soğuk havalar, araç aküsüne ek yük bindirir. Soğuk havalarda akü güç kaybeder, aynı zamanda motorun çalışması için daha fazla güce ihtiyaç duyar. Kışın kullanılan ek tüketiciler (örneğin koltuk ısıtması, direksiyon ısıtması) da bir yüktür. Araç aküsü zaten zayıfsa, genellikle soğukta tam bir arıza meydana gelir.
Diğer nedenler: Arızalı bir pilin nedeni her zaman pilin kendisi olmak zorunda değildir. Alternatör arızalıysa , akü artık şarj olmaz. Genellikle kokpitte yanıp sönen şarj kontrol lambasından arızanın sebebinin alternatör olduğunu anlayabilirsiniz . Ek olarak, kusur genellikle gıcırtı sesiyle fark edilir. Çok kısa sürede çok fazla güç tüketen elektronik aksamdaki bir kısa devre veya kontrol ünitesindeki bir arıza da pilin bitmesine neden olabilir.
Bilinçsizce yapılan akü takviyesi nedeniyle, takviye yapılan ve takviye yapan araçların elektronik aksamlarına ve arabanın aküsüne zarar verilir. Bu zararların önüne geçmek için gerekli olan şartlara, güvenlik önlemlerine ve dikkat edilmesi gereken noktalara uyulması gerekiyor. Özellikle ilk defa akü takviyesi yapılacaksa mutlaka iyice araştırmak yada bir usta yada bilen bir kişiden yardım almak en doğru seçim olacaktır.
Arabanın Aküsü Neden Çabuk Biter?
Instagram sayfamızı takip etmek için tıklayın: Vidyoto
Yeni Jeep Avenger 2023 Türkiye’de Satışa Sunuldu