34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
3101940฿%-1.27844
Tasarımı, yakıt tüketimi, donanım seviyesi ve fiyat – değer oranı ile Türkiye’de 2020 Yılında Takip Edilmesi Gereken 5 Hibrid Otomobil Modeli.
Günümüzde tüm otomobil markalarının en az 1 adet hibrid motora sahip modeli bulunuyor. Çok değil, sadece 5 yıl önce, ülkemizde hibrid otomobil denildiğinde durup bir düşünürdük., nedir bu hibrid otomobil diye. Fakat bugün geldiğimiz noktada en bilinen markalardan Toyota’dan, en lüks marka Porsche’ye kadar hibrid otomobil seçeneği bulunuyor. Peki ama hangisi uyPeki ama hangisi uygun, hangisinden uzak durmalı? Aslında hibrid teknolojisi 119 yıllık geçmişe sahip. 1901 yılında Porsche markasının ilk nesli Ferdinand Porsche, benzin motorlu bir otomobilin arka 2 tekerine göbek motor takarak yeniden bir forma kavuşturduğu aracı ile, ilk hibrid teknolojiyi uygulamaya koymuştu. 2000’li yılların başına kadar çok daha fazla bir etkinlik alanına sahip olmayan hibrid teknolojisi, Toyota Prius modeli ile yeniden vücut bulmuş ve tarihe, gelmiş geçmiş en çok satılan hibrid otomobil olarak damgasını vurmuştu. Şimdi gelin 5’ten geri sararak, özelliklerine göre en iyi hibrid modele ulaşmaya çalışalım.pendik escort
Avrupa’da satışa sunulan ilk hibrit SUV modeli olan Honda CR-V Hybrid, sürüş koşullarındaki yüksek verimlilik seviyesi ile i-MMD Hybrid teknolojisini 2 güçlü elektrik motoru ile birleştirmiş. İ-MMD teknolojisi geleneksel mekanik şanzımana olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. 2,0lt i-VTEC Atkinson döngüsüne sahip benzin motoruna sahip. Hacim olarak yüksek kaldığı için hibrid teşviğine giremiyor, bir dahil olabilse aslında kalabalık ailelerin ilk tercihi olur!
Ülkemizde tanıtıldığı 2017 yılından itibaren yaklaşık 400 adet satış rakamına ulaşan Ioniq, maalesef yüksek vergi kurbanı oldu diyebiliriz. Avrupa’da talep gören hibrid modellerin başında gelmesi, bizde neden olmadı sorusunu sorduruyor. Oysa ki iç alanda kullanılan kaliteli malzeme, verimli ve dinamik sürüş, sahip olduğu üstün teknolojik özellikler, Ioniq için 1 numara diyebilmemiz için yeterli olacaktı. Bu yüzden zaten, 2018 yılında OGD tarafından düzenlenen yarışmada ülkemizde Yılın Otomobili Seçildi. Fakat eskiyen yüzü ve yüksek fiyatı ilk 3’e girmesine engel oldu.
3 – TOYOTA C-HR
2019 yılı son çeyreğinde yenilenen yüzü ile son 4 yılın en çok sevilen ve tutulan cazip maliyetli SUV modeli ile karşı karşıyayız. Toyota C-HR hibrid modeli belki de Toyota ailesinin kompakt sınıftaki en efsanevi modeli olacaktır. Konsept model yüzüne en yakın üretim stili ile çağını yansıtan çizgileri tüketici arasında çok tutulmasına yetti. Üzerine bir de Türkiye’de üretilip teşvik kapsamına girince, tüm hibrid modeller arasında son 3 yılın en çok satılan modeli oldu. Uygun fiyatı, düşük kullanım maliyeti, sportif ve verimli sürüş performansı ülkemizde alınabilecek en iyi 3 hibrid model arasına girmesine yetti.
2 – LAND ROVER RANGE ROVER PLUG-IN HYBRID
Durun durun, hemen nasıl 2’nci sırada olur diye sorar gibisiniz. Şöyle açıklayayım. Bir otomobil için, evet alınabilir ve satılabilir olması ilk kriterdir. Fakat her zaman en çok satılan otomobil en iyi otomobildir anlamına gelmez. Toplam kullanım ömrü ile tüketicinin otomobilden aldığı keyif arasında ince bir çizgi vardır. İkonik İngiliz tasarımı olarak bildiğimiz Range Rover, dayanıklılığı ve sağlamlığı hatırlattığı gibi lüks, konfor ve güvenlik noktasında da benzersizdir. Ayrıca hibrid motora sahip olması 3 tonluk aracın 100 km’de *5,5 lt yakıt tüketimine sahip olmasını sağlıyor. Özellikle şehir içerisinde 40 km gibi elektrik modda yapılan sürüş menzili, doğru bir kullanım planlaması ile belki 1 hafta benzin istasyonuna gitmemenizi sağlayacaktır. Geçtiğimiz yıl 180 adet satılan Range Rover, 2lt’lik motoru ile ortalamanın üzerinde bir fiyata sahip olsa da, param olsa kesin alırım denilecek bir otomobildir, SUV’dur.
*Markanın teknik verilerinde 2,8 lt yazmakta olup, 5,5 lt benim yaptığım gerçek sürüş testinde elde ettiğim değerdir. Kullanıcıya ve kullanım şartlarına göre veriler değişkenlik gösterebilir.
1 – TOYOTA COROLLA HYBRID
Evet tahmin ettiğiniz gibi, ülkemizde satılan hibrid modellerin ilk 5’i arasında birinciliği elde eden, açık ara önde tamamlayan Corolla oldu. Bu başarısını ülkemizde 2019 Yılın Otomobili seçilerek zaten kanıtlamıştı. Eğer: Tasarım, Yol tutuş, Ergonomi, Yakıt tüketimi, Emisyon oranları, Güvenlik, Donanım seviyesi ve fiyat-değer oranı kriterleri açısında toplam puanlamaya girerseniz, karşınıza çıkan model Toyota Corolla Hibrid oluyor. Hem şirket aracı olarak hem de aile otomobili olarak listede 1nci sırada yer almayı hak ediyor. 2019 yılında ülkemizde 7 bin 605 adet gibi yüksek bir satış rakamına ulaştığını da not almamız iyi olur. 122 HP güç ve 1,8 lt hibrid motoru ile geliştirilmiş güvenlik paketi, Corolla Hybrid’in kullanımını hem verimli hem de güvenli hale getirmiş. Artık teknoloji sınıfında geride kalan modellerin ülkemiz pazarında şansı yok. Bu yüzden beklenti olarak kullandığınız otomobilin sizi sadece 2 nokta arasında ulaşımı sağlaması yeterli olmuyor. Bu ulaşımın keyifli ve rahat hale gelmesi, çevreyi kirletmemesi ayrıca tam verimli olması nihai beklentiniz haline geliyor.
– Genel olarak hibrid araçlarda, benzin ve dizel motor haricinde (onlarla birlikte) 2 farklı elektrik motoru bulunur. Bu elektrik motorlarından biri otomobil tekerlek aksına bağlı iken, diğeri ise jeneratör görevi de gören ve tekerleklerden bağımsız benzin/dizel motora bağlıdır.
– Hibrid motor teknolojisinin en büyük 2 görevi bulunur: Birincisi özellikle şehir içi ulaşımda yakıt tasarrufu sağlamak ve emisyon oranını düşürmek, ikincisi de ilk çalıştırmayı elektrik motoru ile gerçekleştirerek konvansiyonel motorun yıpranma oranını düşürmek.
– Kullanım esnasında araç her hızda elektrik moduna geçebilir. Güç isteyen durumlarda ise bataryadaki enerji kadar, elektrik modu konvansiyonel motora yardımcı olur.
– Araç yüksek hızda sabit ilerlerken gaz pedalına yapacağınız ufak dokunuşlar (Pulse & Glide) aksa bağlı olan elektrik motorunu devreye alarak hem bataryanızda depo ettiğiniz enerjiyi bu sırada kullanır hem de sessiz sürüşe imkan kılar.
– Elektrik motoru aracı tek başına hareket ettirebilir. Yavaş kalkış ile * 60km hıza kadar kesintisiz elektrik modda gidebilir. * Modele göre değişebilir.
– Her frenleme yaptığınızda ise aracın geri kazanımını sağlayan motor aksa bağlı olan elektrik motorudur. Jeneratör elektrik motoru sadece konvansiyonel ile birlikte hareket etiğinde bataryayı şarj eder.
– Elektrik modunun elverişsiz olduğu özellikle düşük hızlarda, benzin/dizel motoru devrede olup, jeneratör görevi gören elektrik motoru devreye girerek hem sürüş imkanı sağlanır hem de bataryanın şarjı gerçekleşir. Bu versiyonda aksa güç aktaran elektrik motoru çalışmaz.
– Modele göre değişen hız limitleri üzerine çıkıldığında tekere kuvvet sağlayan aksa bağlı elektrik motoru her zaman devreye girebilir. Bu sırada ihtiyaç duyduğu gücü ise bataryada depolanan enerjiden değil, konvansiyonel motorla birlikte çalışan diğer (jeneratör görevi gören ) elektrik motorundan alır. Anlık tork ihtiyacında jeneratör görevi gören elektrik motoru, normal şartlarda bataryayı beslerken, bu sefer doğrudan diğer elektrik motoruna destek verebildiği gibi, aksa bağlı elektrik motoru bataryadan da güç çekebilir.
Enerjiniz bol olsun…
Berkan Bayram – Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı
Şimdiye Kadar Yapılmış En Hızlı 15 Elektrikli Otomobil